Parlamentul României se întrunește online de la ora 12
Președinții Senatului și Camerei Deputaților vor fi prezenți în sala de plen, iar exercitarea votului parlamentarilor se va desfășura prin intermediul unei aplicații informatice.
Articol de Alina Stănuţă, 19 Martie 2020, 07:21
Şedinţa comună online a Parlamentului, consacrată încuviinţării stării de urgenţă pe teritoriul României, va avea loc joi, 19 martie, de la ora 12.
Doar preşedinţii celor două Camere vor fi prezenţi în sala de plen, iar votul se va da electronic, prin intermediul unei aplicaţii informatice, accesibilă parlamentarilor.
Dezbaterile şi intervenţiile senatorilor vor fi transmise prin sistemul de teleconferinţă audio. Decretul prin care președintele României a instituit starea de urgență pe tot teritoriul țării a fost avizat pozitiv marți în toate comisiile parlamentare în care a fost discutat.
Partidele au întocmit observații la documentul înaintat de șeful statului; astfel, liderul deputaților PNL, Florin Roman, a propus ca cei care fac speculă cu materiale sanitare, măști, medicamente sau dezinfectanți să le fie confiscat întregul stoc și să plătească și o amendă de 20.000 de lei.
Şi PMP a formulat o serie de observații menite să completeze decretul prezidențial. Se solicită menținerea valabilității documentelor eliberate de autoritățile publice care expiră pe perioada stării de urgență și sunt utilizate pe teritoriul țării. PSD a solicitat, de asemenea, o serie de măsuri pentru susținerea celor care au intrat în șomaj tehnic, dar și fonduri pentru sănătate.
Rapoartele adoptate de comisiile de specialitate ajung la Președinție și Guvern cu toate observațiile făcute de formațiunile politice. Şeful statului poate să țină cont de aceste observații și să emită un alt decret, dar guvernul are posibilitatea de a include aceste observații în ordonanțe de urgență.
Şedința de joi, 19 martie, din plen aduce o premieră și din punct de vedere tehnic. Președinții Senatului și Camerei Deputaților vor fi prezenți în sala de plen, iar exercitarea votului parlamentarilor se va desfășura prin intermediul unei aplicații informatice. Dezbaterile și intervențiile senatorilor și deputaților vor fi transmise prin sistemul de teleconferință audio, iar votul va fi electronic, la distanță.