Parlamentari din Rada Supremă a Ucrainei în vizită la Bucureşti
Senatorii din Comisia pentru drepturile omului au discutat astăzi cu parlamentari din Rada Supremă a Ucrainei, la București.
Articol de Alina Stănuţă, 10 Mai 2022, 17:21
Senatorii din Comisia pentru drepturile omului au discutat astăzi cu parlamentari din Rada Supremă a Ucrainei, la București, despre conflictul din Ucraina și modul în care refugiații din țara vecină au fost sprijiniți, cum se implică autoritățile și ce se poate face în continuare pentru susținerea acestora, în timp ce oficialii de la Kiev au mulțumit României pentru ajutorul acordat în această perioadă dificilă.
Președinta Comisiei pentru drepturile omului, senatoarea USR Anca Dragu, arăta în cadrul întrevederii că încă de la debutul războiului din Ucraina cetățeni români s-au mobilizat și au ajutat refugiații din țara vecină.
Anca Dragu: De la începutul războiului în România au venit 902.000 de cetățeni ucraineni, avem 4.345 de azilanți din Ucraina. Cifrele sunt multe, aș vrea numai să spun despre elevii și preșcolarii din Ucraina care sperăm noi că au găsit o casă în România în aceste vremuri atât de grele.
"În țara dumneavoastră astăzi cetățenii noștri și-au găsit adăpostul, iar pentru acest lucru vă mulțumim și vă suntem recunoscători" - spunea șefa delegației Radei Supreme a Ucrainei, Ludmila Marchenko.
Ludmila Marchenko: Urmează o perioadă de reconstrucţie a Ucrainei şi sunt singură că România va participa la acest proces. Dar astăzi iarăși apelăm pentru sprijin și ajutor din partea dumneavoastră, apelăm să vă opuneți Rusiei. Ucrainenii sunt un popor liber. Pentru noi orice viață pierdută în acest război este o tragedie. Pentru Rusia aceasta este doar o statistică.
Peste 8 milioane de oameni din Ucraina au fost nevoiţi să își părăsească locuințele de la începutul războiului şi să îşi găsească un nou loc de trai în interiorul granițelor acestei ţări, arată cele mai recente date centralizate de agenţia ONU specializată în probleme ale migranţiei.
Organizaţia Internaţională pentru Migraţie estimează că numărul celor nevoiţi să fugă din calea războiului declanşat de Rusia este și mai mare: 13 milioane șapte sute de mii, întrucât mulți ucraineni au trecut granița în țările vecine.
Pe de altă parte. primarul capitalei Kiev, Vitali Kliciko, spune că două treimi din cei trei milioane și jumătate de locuitori s-au întors la casele lor.
El a explicat că în Kiev sunt încă interdicții de deplasare pe timp de noapte și puncte de control, dar dacă oamenii nu se sperie de aceste probleme, ei pot reveni.
Kiciko a mai precizat că nu le poate interzice locuitorilor Kievului care au plecat din capitală la începutul războiului să se întoarcă, însă a făcut apel la prudență.