Parchetul "a ridicat documente privind listele cu alegători"
Procurorii de la Parchetul de pe lângă ÎCCJ au dispus ridicarea de la instituţiile cu atribuţii în organizarea referendumului a unor documente privind listele cu alegători.
Articol de Sorin Moţatu, 13 August 2012, 16:53
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă, printr-un comunicat, că procurorii au dispus ridicarea de la Autoritatea Electorală Permanentă, precum şi de la societatea comercială desemnată să realizeze procedurile tehnice copiile de pe listele electorale permanente şi listele suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original, utilizate la referendumul naţional privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, din data de 29 iulie 2012.
Biroul de Presă al Parchetului Instanţei Supreme mai anunţă, totodată, că au mai fost ridicate de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date copiile listelor electorale care au fost puse la dispoziţia autorităţilor publice locale, adică lista electorală permanentă în format electronic.
De asemenea, de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date şi de la Biroul Electoral Central s-a ridicat situaţia statistică la nivel naţional privind repartizarea pe secţii de votare a alegătorilor înscrişi în copiile listelor electorale permanente.
De la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a fost solicitată situaţia numerică defalcată pe ani, începând cu anul înfiinţării instituţiei, a persoanelor cărora li s-a acordat cetăţenia română, a persoanelor care au redobândit cetăţenia şi a persoanelor care au renunţat la cetăţenia română.
Potrivit Parchetului, au fost, de asemenea, ridicate de la Direcţia Generală de Paşapoarte şi Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, în format electronic şi pe suport optic, datele de identificare ale cetăţenilor români care şi-au stabilit domiciliul în străinătate.
De asemenea, copiile proceselor verbale, pe suport de hârtie, de la toate secţiile de votare înfiinţate în vederea referendumului naţional din data de 29 iulie, au fost ridicate de la Curtea Constituţională.
Parchetul Instanţei Supreme a reînceput urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu faţă de chestorul de poliţie Constantin Manoloiu şi secretarul de stat în cadrul ministerului administraţiei şi internelor, Ioan Nicoale Căbulea.
De asemenea, procurorul general al României a solicitat parlamentului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de fostul ministru delegat pentru administraţie şi interne Paul Victor Dobre, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu.