”Pandemia va duce la scădere economică”
Secretarul general al OCDE: România s-a descurcat bine în ultima decadă, dar mai sunt zone în care este nevoie de muncă.
Articol de Florin Lepădatu, 28 Ianuarie 2022, 17:01
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI- Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Mathias Cormann, a afirmat astăzi, la București, că România s-a descurcat bine în ultima decadă, dar mai sunt zone în care este nevoie de mai multă muncă.
Liderul OCDE a venit la București, după ce recent organizația pe care o conduce a decis să înceapă negocierile de aderare cu România.
Mathias Cormann a participat la Palatul Victoria, la lansarea unui Studiu privind situația economică a țării noastre.
Conform acestui document, creșterea productivității a fost impresionantă în România, dar a încetinit în ultimul deceniu.
Participarea la educația adulților este foarte scăzută, în ciuda schimbărilor rapide ale nevoilor pieței muncii - mai arată studiul.
Raportul prezentat arată angajamentul ferm al ţării noastre privind aderarea la organizaţie - a spus la rândul său premierul Nicolae Ciucă.
Andrei Șerban are detalii: ”Secretarul Organizaţiei pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Mathias Cormann, a subliniat că România s-a dezvoltat bine în ultimele decenii din punct de vedere economic, al îmbunătăţirii nivelului de trai al populației și al protecției mediului. Există, însă, unele riscuri pe termen scurt, cum sunt valurile pandemice, care găsesc în România cu o rată scăzută de vaccinare și, pe termen lung, problemele accesării mai bune a fondurilor europene, îmbătrânirea populației și accesul greu la educație, în special pentru categoriile defavorizate - a precizat Mathias Cormann.
Mathias Cormann: ”Pe termen scurt, riscul cel mare în România, ca şi în alte ţări din lume, îl reprezintă următoarele valuri de pandemie cu COVID-19. În România, riscul este mai mare, pentru că aici rata de vaccinare este relativ mică. Pandemia va duce la scădere economică și de aceea le spun oamenilor să se vaccineze, pentru că este important pentru propria sănătate, pentru comunităţile lor şi pentru a beneficia de oportunităţi economice la nivel naţional.”
La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a subliniat că aderarea României la această organizaţie este la fel de importantă precum au fost aderările la NATO și la Uniunea Europeană.
Nicolae Ciucă: ”Este primul obiectiv politic al guvernului nostru, care este realizat în scurta perioadă de la preluarea mandatului. OCDE reunește prin statele sale membre 70% din comerțul și producția mondială și 90% din investițiile străine directe. Reprezintă un pol de atractivitate pentru orice investitor de calibru și implică, prin prestigiul de care se bucură, beneficii politice, economice și financiare.”
Nicolae Ciucă a mai spus că obiectivul final al României este acela de a adera la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, pentru dezvoltarea propriei economii şi pentru beneficiul cetăţeanului.”