Până la Brexit, Marea Britanie "trebuie să contribuie la bugetul UE"
România este în consens cu poziţia europeană în privinţa negocierilor privind ieşirea Marii Britanii din UE.
Articol de Radiojurnal, 28 Aprilie 2017, 09:13
România este în consens cu poziţia europeană în privinţa negocierilor privind ieşirea Marii Britanii din Uniune. Ministrul român pentru afaceri europene, Ana Birchall, care a participat joi la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Generale de la Luxemburg, spune că prioritară va fi asigurarea unui acord echilibrat, în care toate cele patru libertăţi ale pieţei unice, inclusiv libera circulaţie a persoanelor, să fie reflectată în mod obiectiv şi echitabil.
Lucrările au pregătit liniile directoare pe care urmează să le aprobe şefii de state şi guverne la Consiliul European special programat sâmbătă.
Carmen Gavrilă a întrebat-o pe ministrul Ana Birchall cu ce priorităţi a participat la reuniunea de astăzi.
Ana Birchall: Integritatea pieţei interne şi a celor patru libertăţi este extrem de importantă pentru România şi considerăm noi că este importantă pentru UE şi este o linie directoare. Aici, pentru România, în mod particular, am subliniat că este extrem de important statutul românilor şi al familiilor domniilor loc care lucrează, care studiază, care trăiesc în Marea Britanie şi trebuie să le protejăm atât drepturile, cât şi interesele lor. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că în toată perioada de negociere se va respecta principiul secvenţialităţii, adică nu trecem şi negociem altceva până când nu agreăm un lucru că s-a terminat. Şi sigur că e foarte important să avem nota de plată, dacă pot să mă exprim aşa, pe care Marea Britanie o datorează, din obligaţiile curente.
Reporter: Adică, Marea Britanie trebuie în continuare să contribuie la bugetul UE până la ieşirea propriu-zisă din Uniune.
Ana Birchall: Exact. Pentru că sunt angajamente financiare asumare pe actualul cadru financiar. Nu putem să mergem să negociem un alt acord până când nu încheiem toate aspectele care sunt atât de importante din obligaţiile curente. Pentru noi, Marea Britanie rămâne un partener strategic extrem de important şi parteneriatul strategic va continua să fie dezvoltat şi aprofundat. Sigur că fiecare stat membru îşi face propria analiză. Anul trecut nu s-a făcut nimic, din punctul de vedere al analizei impactului Brexitului pentru România. Noi recuperăm, lucrând, practic, non-stop, ce nu s-a făcut anul trecut pe Brexit. Şi fiecare minister de linie îşi face propria analiză, văzând avantaje, dezavantaje, oportunităţi, implicaţii ale Brexitului în domeniul respectiv. Pentru că, practic, au început negocierile, se va accelera ritmul acestor negocieri şi sigur că pe noi ne interesează ca atunci când se formulează mandatul general cu care se prezintă negociatorul-şef Barnier, în numele UE, să fie avute în vedere şi interesele şi particularităţile României. Asta nu înseamnă că se negociază separat.