Pălinca românească ar putea fi îmbuteliată în Ungaria
Producatorii celebrei băuturi tradiţionale obţinută din fermentarea prunelor vor să vândă pălinca în acest an unor procesatori din Ungaria. Ei susţin că în România sunt prea multe cerinţe.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 12 Aprilie 2011, 18:14
Supăraţi pentru că li se cer prea multe cerinţe pentru a putea îmbutelia şi comercializa Pălinca de Sălaj, producatorii celebrei băuturi tradiţionale obţinută din fermentarea prunelor vor să vândă pălinca în acest an unor procesatori din Ungaria.
Pălinca va fi îmbuteliată în Ungaria pentru că în ţara vecină cerinţele sunt mult mai simple şi puţine.
După aceea băutura va reveni în ţară, dar sub alte denumiri, urmând să fie comercializată în marile magazine.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Pălincă Naturală Sălaj, Grigore Ardelean, a declarat că pentru a putea fi îmbuteliată şi comercializată în România, producătorii din Sălaj trebuie să-şi monteze în pălincarii camere video, iar cazanele trebuie autorizate, trebuie amenajate spaţii destinate autorităţilor de control etc.
Potrivit lui Grigore Ardelean, aceste cerinţe nu pot fi respectate din cauza lipsei de fonduri, situaţie în care pălinca va ajunge în Ungaria, ţară care ne va exporta celebra băutură.