Pajiştile României, "într-o continuă degradare"
Directorul general al Institutului General de Dezvoltare Pajişti Braşov, Teodor Maruşca, a declarat la Radio Antena Satelor că pajiştile din România sunt afectate de lipsa animalelor.
Articol de Bogdan Mihai, 04 Iunie 2011, 12:47
Pajiştile României se află într-o continuă degradare din cauza înjumătăţirii efectivelor de bovine şi ovine faţă de acum 20 de ani, a declarat la Radio Antena Satelor, Teodor Maruşca, director general al Institutului General de Dezvoltare Pajişti Braşov.
Teodor Maruşca a subliniat că terenurile sunt subâncărcate, ceea ce ar putea duce la reducerea resurselor furajere ale ţării.
Andrei Bălan, reprezentant al serviciului pentru managementul resurselor naturale şi zone defavorizate din ministerul agriculturii a declarat că în cadrul programului de dezvoltare rurală există unele măsuri care vizează utilizarea durabilă a terenurilor agricole.
În cadrul acestor măsuri, pentru asigurarea utilizării terenurilor se acordă anual fonduri.
Astfel, în zona montană, plăţile sunt de 107 euro pentru hectar. Pentru zona care se suprapune pe rezervaţia Biosfera Delta Dunării se asigură 94 euro pentru hectar iar pentru alte zone unde se înregistrează diverse procese de salinizare sau alte tipuri de degradare a solului se acordă 80 euro pentru hectar.
Andrei Bălan a declarat că “prin aceste plăţi se urmăreşte asigurarea utilizării continue a terenurilor astfel încât să nu fie perdute aceste suprafeţe, care în situaţia în care nu ar fi folosite s-ar împăduri şi şi-ar schimba modul de utilizare”.
Mai mult, Andrei Bălan a adăugat că beneficiarii plăţilor trebuie să asigure păşunatul acelor suprafeţe astfel încât apariţia unor specii de plante nedorite să nu fie o problemă.
În prezent, pajiştile reprezintă aproape cinci milioane de hectare din terenul agricol al ţării, dintre care două treimi sunt păşuni iar o treime fâneţe.
Pajiştile asigură peste 70% din furajul de volum pentru animalele ierbivore.
Audio: Andrei Bălan în direct la Radio Antena Satelor.