Pădurea Izvoarele Nerei, la un pas de includerea în patrimoniul UNESCO
Pădurea Izvoarele Nerei, din Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, este la un pas de a fi inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.
Articol de Mario Balint, 29 Ianuarie 2016, 08:36
Pădurea Izvoarele Nerei, din Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, este la un pas de a fi inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.
Este cea mai întinsă suprafaţă de pădure virgină de fag din Europa continentală.
Fagul poate ajunge la 40 de metri înălţime, un diametru de peste 1,5 metri şi o vârstă de 300 de ani.
Arborele este deosebit de important pentru mediu - produce o cantitate mult mai mare de oxigen, decât bradul, molidul sau pinul.
Iniţiativa aparţine activiştilor de mediu, care speră să introducă pe lista patrimoniul mondial UNESCO peste 20 de mii de hectare de păduri virgine de fag din România.
Demersul face parte din campania de protejare a pădurilor, desfăşurată încă din 2011.
Multe din aceste păduri se regăsesc în judetul Caraş-Severin. Cu toate că pădurile se taie într-un ritm de 3 hectare pe oră, România încă deţine suprafeţe importante de făgete virgine, ameninţate de manageamentul defectuos şi exploatarea industrială a lemnului.
Din punct de vedere al valorii genetice şi al biodiversităţii susţinute de către acestea, pădurile virgine de fag sunt cele mai importante şi putem aminti aici pe cele de la Izvoarele Nerei Coşava-Mică, Cheile Nerei sau Valea Cernei.