Pacienții români solicită tratamente similare cu cele ale cetățenilor UE
Între România şi celelalte ţări ale Uniunii Europene există un decalaj care continuă să se adâncească în ceea ce priveşte accesul la tratamente, la inovaţie şi la servicii medicale
Articol de Radiojurnal, 06 Septembrie 2018, 15:41
Între România şi celelalte ţări ale Uniunii Europene există un decalaj care continuă să se adâncească în ceea ce priveşte accesul la tratamente, la inovaţie şi la servicii medicale de calitate.
Coaliţia pentru Sănătate Europeană, din care fac parte asociaţii de pacienţi şi reprezentanţi ai industriei farmaceutice, a demarat astăzi o campanie prin care doreşte să atragă atenţia asupra acestui fapt.
Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente: Dreptul la ocrotire a sănătăţii este un drept garant prin Constituţie. Pacienţii români sunt pacienţi europeni. Au drept la servicii medicale la acelaşi nivel ca şi ceilalţi pacienţi europeni. Fiecare pacient trebuie să beneficieze de medicamentul de care are nevoie în momentul în care are nevoie. Bugetul alocat tratamentelor trebuie să reflecte nevoile tuturor pacienţilor români, iar multe dintre boli pot fi prevenite şi, implicit, multe din decese evitate. Fiecare pacient trebuie să aibă şansa unui diagnostic precoce pentru aceasta.
Conform unui studiu realizat de Coaliţia pentru Sănătate, aproape jumătate dintre români consideră că principalele probleme cu care se confruntă bolnavii cronici sunt serviciile medicale de slabă calitate şi subfinanţarea sistemului.