Pacienţii, "afectaţi de lipsa medicametelor moderne"
Preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România spune că multe persoane bolnave ar fi putut fi salvate dacă existau pe piaţă medicamente moderne.
Articol de Marilena Frâncu, 05 Martie 2014, 14:50
Pacienţii cronici din România cer respectarea termenului de 1 aprilie pentru actualizarea listei de medicamente gratuite şi compensate, care le-ar oferi şi accesul la terapii noi, aşa cum se întâmplă în alte state europene, spun pacienţii.
Lista nu a mai fost actualizată din 2008, iar pacienţii nu exclud varianta ieşirii în stradă dacă nu se respectă termenul avansat de fosta conducere a Ministerului Sănătăţii.
Noua listă ar cuprinde peste 130 de medicamente noi, pentru tratamentul bolilor cronice, precum cele oncologice, cardiovasculare sau diabetul.
După şapte ani de aşteptări şi multe termene amânate privind actualizarea listei de medicamente oferite populaţiei, în regim compensat şi gratuit, ministrul propus, Nicolae Bănicioiu, nu recunoaşte termenul avansat de fostul ministru Nicolăescu, respectiv 1 aprilie, odată cu intrarea în vigoare a noului pachet de servicii medicale de bază.
"Lista de medicamente compensate nu trebuia să intre în vigoare de la 1 aprilie, este o discuţie, este pe transparenţă decizională şi este în dezbatere publică", spune Nicolae Bănicioiu.
Pacienţii "ar putea demara proteste"
Pacienţii sunt nemulţumiţi de nerespectarea termenului şi consideră gestul autorităţilor iresponsabil, afirma preşedintele Alianei Pacienţilor Cronici din România, Cezar Irimia.
"Numai în felul acesta putem salva copii şi adulţi care aşteaptă medicamentele de pe această listă. Din păcate, între timp, mulţi s-au prăpădit tocmai pentru că nu au avut acces la aceste medicamente inovatoare, salvatoare de vieţi.
"Până şi Bulgaria, cu care suntem deseori comparaţi, şi-a reactualizat listele în ultima perioadă de patru ori.
"Dacă pe data de 1 aprilie această listă nu va fi reactualizată protestele noastre vor fi radicale, în sensul că vom ieşi în stradă şi nu numai în faţa Guvernului României ci şi în faţa Parlamentului European", spune Cezar Irimia.
România este singura ţară europeană care nu a reactualizat listele, astfel încât în vreme ce pacienţii români trebuie să aştepte mai bine de şase ani pentru a beneficia de tratamente compensate noi, bolnavii din Marea Britanie sau Germania au acces la ele imediat după ce au fost autorizate.