Pachetul de servicii medicale de bază limitează consultaţiile
Persoanele asigurate vor beneficia de consultaţii multidisciplinare în ambulatoriu pentru ca pacienţii cu afecţiuni complexe să beneficieze de evaluarea mai multor specialişti.
23 Decembrie 2013, 07:28
Noul pachet de servicii medicale de bază va intra în vigoare în luna martie.
Ministrul de resort Eugen Nicolaescu a prezentat duminică, ultima varianta care acum este postata pe site-ul ministerului sănătăţii si aşteaptă eventualele propuneri de luni până la 1 ianuarie.
La 2 luni de la publicarea primei variante a noului pachet de servicii medicale de bază, ministerul sănătăţii revine cu o formă mai clară a acestuia.
Pentru asiguraţi pachetul împreună cu programele naţioanle de sănătate rămâne în continuare foarte generos, dar numărul de consultaţii la medicul de familie şi la specialist va fi limitată în funcţie de nivelul de risc al bolii pacientului şi a numărului de seturi de analize medicale.
Vor fi introduse şi listele de aşteptare în spitale pentru toţi pacienţii care nu sunt urgenţe.
O noutate extraordinară a noului pachet este introducerea consultaţiilor multidisciplinare în ambulatoriu pentru ca pacienţii cu afecţiuni complexe să beneficieze de evaluarea mai multor echipe de specialişti.
Preventiv, toate persoanele sănătoase au dreptul la 2 consultaţii la 3 ani până la vârsta de 39 de ani, iar după aceea vor putea primi 3 consultaţii succesive anual.
Servicii pentru persoanele neasigurate
Noul pachet de bază stabileşte clar şi serviciile medicale care se acordă persoanelor neasigurate a spus ministrul Eugen Nicolăescu.
"Pachetul minimal cuprinde servicii medicale de urgenţă, servicii de prevenţie acordate la medicul de familie, consultaţii de planificare familială. Se va acorda o atenţie deosebită gravidei şi lehuzei", a spus Eugen Nicolăescu.
Potrivit ministrului sănătăţii, scopul principal al noului pachet de servicii medicale este trecerea de la medicina spitalicească la cea perspitalicească şi de prevenire precoce a bolilor pentru a descărca spitalele de servicii nejustificate.
Eugen Nicolăescu a mai precizat că toţi bolnavii indiferent dacă au sau nu asigurare vor avea acces la toate cele 21 de programe naţionale de sănătate pentru care ministerul a creat o agenţie specială.
Ministerul sănătăţii va publica, luni, pe pagina sa de internet şi noua listă de medicamente compensate, care ar putea intra în vigoare la 1 martie anul viitor.
Potrivit ministrului Eugen Nicolăescu, aceasta cuprinde 130 de medicamente noi, iar impactul bugetar este estimat între 500 şi 700 de milioane de lei, fonduri care vor fi acoperite integral din taxa clawback.