Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Oricine dorește să devină prosumator are posibilitatea să aplice, fie că vorbim de a obține niște fonduri, fie bazându-se pe fonduri proprii sau pe fonduri atrase de la bănci, și poate să își dezvolte o astfel de capacitate”

„Apel matinal” - Invitat: președintele Asociației „Energia Inteligentă”, Dumitru Chisăliță.

”Oricine dorește să devină prosumator are posibilitatea să aplice, fie că vorbim de a obține niște fonduri, fie bazându-se pe fonduri proprii sau pe fonduri atrase de la bănci, și poate să își dezvolte o astfel de capacitate”
Foto: pixabay.com

Articol de Florin Lepădatu, 16 Noiembrie 2023, 09:07

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Emisiunea: „Matinal” - Realizator: Daniela Petrican - Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care modifică legea energiei electrice și a gazelor naturale, numărul 123 pe 2012, referitor la prosumatorii persoane juridice și fizice. Deputații au introdus definiția procesului de compensare cantitativă, stabilind majorarea de la 200 de kilowați la 400 de kilowați a puterii electrice instalată a centralelor electrice din resurse regenerabile. Pe marginea acestui subiect vom sta de vorbă imediat aici, la „Matinal”, cu Dumitru Chisăliță, președintele Asociației „Energia Inteligentă”, în direct cu noi. Bună dimineața!
Dumitru Chisăliță: Bună dimineața! Bine v-am găsit!
Realizator: Haideți să definim pentru început ce înseamnă compensare cantitativă.
Dumitru Chisăliță: Da. Până la urmă au existat, într-adevăr, câteva modificări în ceea ce privește prosumatorii, unele de bun augur, unele, din punctul meu de vedere, nefaste pentru evoluția viitoare a sistemului energetic. Compensarea cantitativă, practic, reprezintă o modalitate prin care un prosumator care produce energie electrică și care o injectează în rețea practic va primi înapoi, la un moment dat, această energie, la care se vor adăuga, se vor plăti, mă rog, doar tarifele specifice, de transport, de distribuție, de capacitate pe rețeaua de energie electrică. Cu alte cuvinte, practic, în situația în care se produce mai mult decât se consumă la un moment dat, acel surplus se injectează în rețea. Furnizorul pe care acel prosumator îl are trebuie să preia această energie, mă rog, să o vândă, să o distribuie mai departe, pentru că energia în momentul de față nu se stochează în România. Și ulterior, atunci când acest consumator are nevoie de această energie, furnizorul se obligă să îi dea cantitatea respectivă de energie înapoi. Ce trebuie să vedem în această modificare este că a crescut valoarea până la care un prosumator, valoarea de putere până la care un prosumator poate să funcționeze ca și prosumator. Dacă în vechea lege discutam de 400 de kilowați, în momentul de față discutăm de 900 de kilowați, deci practic o dublare din această perspectivă. 200 de kilowați la 400 de kilowați e o dublare a acestei situații.
Realizator: Mulți români doresc să facă investiții în sistemele fotovoltaice. Prin noile propuneri legislative, s-a schimbat câte ceva în definirea prosumatorilor. În ce sens trebuie înțeles acum prosumatorul?
Dumitru Chisăliță: Acum, înțelesul respectiv să spunem că nu este unul foarte diferit față de ceea ce aveam înainte. Cumva s-a venit cu o modificare a puterii până la care un prosumator poate să fie declarat prosumator. Înainte era 200, acuma este 400 de kilowați, și respectiv a regimului de echilibrare pe care trebuie să-l realizeze un prosumator. Deci, până la urmă, în momentul de față, oricine dorește să devină prosumator are posibilitatea să aplice, fie că vorbim de a obține niște fonduri, cum sunt fondurile de la AFM, fie bazându-se pe fonduri proprii sau pe fonduri atrase de la bănci, și poate să își dezvolte o astfel de capacitate. Important este că această capacitate să fie în concordanță cu ceea ce înseamnă puterea lui instalată. De asemenea, în completarea legii a venit necesitatea sau posibilitatea de a stoca energia electrică care este produsă, și nu doar a o furniza în rețea, și, în același timp, s-a modificat sistemul de compensare financiară a excedentului de energie electrică, care practic se poate compensa ținând seama de evoluția prețurilor PZU pentru energia electrică introdusă în rețea, pe care furnizorul se obligă să o achite la sfârșitul lunii.
Realizator: În cât timp se poate amortiza o astfel de investiție în panouri fotovoltaice?
Dumitru Chisăliță: Acum, aici un pic discuția este foarte diferită, pentru că depinde cum ți-o construiești, depinde cum îți acomodezi puterea pe care o pui pe casă ca și panouri și respectiv consumul pe care îl ai tu. Dacă am discuta de o situație off grid, adică bazându-te exclusiv pe baterii și pe ceea ce produce, acumulezi singur, discutăm undeva probabil de 12-15 ani. Dacă mergem pe off grid, ținând seama de puterea instalată, probabil că undeva la opt ani de zile ar fi o astfel de amortizare. Lucrurile sunt foarte diferite de la caz la caz. Contează foarte mult cât consumăm, cât producem, care este capacitatea efectivă de injecție în rețea, care este evoluția prețurilor pentru ziua următoare, dar, oricum, cifrele sunt undeva în zona celor pe care le-am dat eu.
Realizator: Da. Studiile arată că la sfârșitul lunii aprilie 2023 erau peste 63.000 de prosumatori, cu o putere instalată de 753 de megawați. Este mult, este puțin?
Dumitru Chisăliță: Da. Între timp, dacă vreți alte cifre care au fost avansate de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei Electrice, discută deja de 1.000 de megawați, undeva în proximitatea lunii noiembrie. Și, de asemenea, prognoza celor de la ANRE este că în anul următor va ajunge la 2.000 de megawați. Numai dacă facem raportul la consumul mediu, să spunem undeva la 6.000 de megawați, 1.000 împărțit la 6.000 înseamnă cam 16%, dacă vom avea 2.000 înseamnă 32%, adică o treime din energia electrică consumată în medie într-o zi din România ar putea să fie produsă pe aceste panouri, ceea ce înseamnă o puternică apăsare pe sistemul energetic și un puternic element de risc în siguranța continuităţii aprovizionării cu energie electrică, ţinând seama de faptul că acești 1.000 sau, mă rog, în viitor 2.000 de megawați vor scoate alţi 1.000-2.000 de megawați din rețea, pentru că, existând această putere, acea putere nu va mai fi, ceea ce creează un mare risc pentru sistemul energetic naţional.
Realizator: Dar ce ar însemna stocarea energiei electrice? Spuneați mai devreme, investiții probabil, dar și mai puțină dependență față de piața liberă, mă gândesc.
Dumitru Chisăliţă: Acum, în recomandările personale pe care le-am făcut de-a lungul timpului celor care au dezvoltat astfel de instalații, întotdeauna a fost ca, pe lângă sistemul acesta de compensare cu rețeaua, să-și dezvolte cel puțin o parte de capacitate de stocare individuală în baterii, în primul și în primul rând ţinând seama de elementele de securitate. Adică în momentul în care ai anumite panouri fotovoltaice pe casă și nu ai un sistem de stocare, în situația în care nu există alimentare cu energie electrică, există defecte, există probleme, din păcate nu vei putea consuma decât în momentul în care panoul şi produce, adică pe timpul zilei. Tocmai de aceea, un mix între a-ți depozita o parte din energia electrică, care îți dă un anumit grad de siguranță și de securitate, este un element mai mult decât recomandat prosumatorilor. În același timp, în momentul în care îți faci această depozitare individuală, dincolo de avantajele legate de siguranța în funcționare și siguranța de a avea energie electrică, există și o posibilitate de optimizare din punct de vedere al costurilor, pentru că nu mai ești pus în situația de a achita acele tarife de transport, de distribuție, capacități care altfel, în situația în care furnizorul îți redă energia, ești obligat să achiţi acele tarife; deci ajungi să ai optimizare atât tehnică, atât de securitate, cât și una economică.
Realizator: Dar consumatorii vulnerabili ei își mai păstrează acel privilegiu de plafonare a prețului la energie electrică doar prin prezentarea acelei declarații pe proprie răspundere?
Dumitru Chisăliţă: În momentul de față, practic, legea consumatorului vulnerabil nu a fost modificată. Ca atare, elementele care sunt în acest moment în legislație se păstrează și în momentul de față.
Realizator: Iar, din luna ianuarie 2024, plata energiei se va face doar pe baza trimiterii indexului. Ce se va întâmpla cu acei consumatori care nu știu să le folosească, să folosească instrumentele de transmitere a indexului?
Dumitru Chisăliţă: Cred că, ca întotdeauna, atunci când piața nu va reacționa corespunzător, adică vom constata că vor fi multe persoane care nu vor face această transmitere a indexului, probabil că, asta, și în alte situații, se va modifica legislația și se va reveni la o situație existentă anterior, respectiv a găsi diverse alte modalități de a prelua acest index de consum.
Realizator: Mulțumim, mulțumim pentru toate aceste precizări. Invitatul "Apelului matinal" a fost Dumitru Chiseliță, președintele Asociației Energia Inteligentă./RADOR RADIO ROMÂNIA/

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4
România 16 Septembrie 2024, 19:25

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4

Seismul s-a simțit în București și în alte orașe din jumătatea de est a țării, precum și în Republica Moldova.

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4
Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc
România 16 Septembrie 2024, 18:21

Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc

Cele două persoane arestate au fost prinse în flagrant în timp ce încercau să vândă mai multe doze de drog.

Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc
Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea
România 16 Septembrie 2024, 17:59

Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea

INCDFP a anunțat că la ora 17:40 s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur semnificativ, la adâncimea de 152.531...

Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea
Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți
România 16 Septembrie 2024, 16:33

Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți

ISU Galați a anunțat că a găsit în localitatea Grivița a șaptea victimă a inundațiilor de zilele trecute.

Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți
Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor
România 16 Septembrie 2024, 16:21

Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor

Mai multe drumuri naționale și județene din Galați au fost afectate de inundațiile din ultimele zile.

Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor
Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații
România 16 Septembrie 2024, 16:13

Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații

Continuă intervențiile pentru scoaterea apei din gospodării și pentru reluarea alimentării cu energie.

Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații
Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații
România 16 Septembrie 2024, 15:32

Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații

Fiecare familie sau persoană singură afectată va primi câte 10.000 lei.

Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații
LIVE VIDEO: Declarație în deschiderea ședinței de guvern
România 16 Septembrie 2024, 14:55

LIVE VIDEO: Declarație în deschiderea ședinței de guvern

Guvernul se reunește pentru a aproba măsuri suplimentare pentru sinistrații din zonele afectate de inundaţii.

LIVE VIDEO: Declarație în deschiderea ședinței de guvern