Ordonanța privind salarizarea bugetarilor, amânată
La discuţiile cu membrii confederaţiilor sindicale, executivul a cerut încă zece zile pentru finalizarea proiectului de ordonanţă privind eliminarea discrepanțelor din sistemul de salarizare unitară.
Articol de Bogdan Mihai, 23 Martie 2010, 20:35
Protestele sindicale din ultima perioadă generate în special de modul în care se aplică legea de salarizare unitară au determinat guvernul să vină cu modificări la actul normativ.
La discuţiile cu membrii confederaţiilor sindicale, executivul a cerut încă zece zile pentru finalizarea proiectului de ordonanţă privind sistemul de salarizare unitară în sectorul public.
Sindicalistii nu sunt încrezători că acest act normativ ar rezolva problemele salariilor din sistemul bugetar deoarece "timpul alocat elaborării unui astfel de act normativ extrem de important este foarte scurt".
În consecinţă, liderii confederaţiilor sindicale au anunţat că programul protestelor rămâne în vigoare.
"În timp ce Guvernul se pregăteşte să rezolve această problemă, noi ne pregătim de acţiunile de protest.
"Sunt în jur de 300.000 - 400.000 de bugetari care au pierdut din venituri şi dacă nu vor veni cu un document care să rezolve această problemă, cu siguranţă, din aprilie, vom începe acţiunile de protest", a declarat preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu.
Federaţiile din educaţie au anunţat că vor organiza o grevă generală de o zi în data de 22 aprilie şi în 25 martie un miting în Piaţa Victoriei urmat de un marş de protest.
Sindicaliştii de la Cartel Alfa au început în 10 martie pichetările în teritoriu.
Ei au mai anunţat că la începutul lunii mai va avea loc o grevă de avertisment la nivel naţional urmată de o grevă generală în a doua jumătate a lunii mai.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă care a fost prezentat sindicatelor urmăreşte eliminarea discrepanţelor salariale prin menţinerea aceluiaşi fond de salarii în 2010 ca şi în 2009.
Premierul Emil Boc explica la finalul discuţiilor de săptămâna trecută că sunt diferenţe salariale foarte mari, în cadrul aceloraşi categorii profesionale.
Potriivt reprezentanților executivului, acestea au apărut pe de o parte ca urmare a sentinţelor judecătoreşti care acordă angajaţilor din învăţământ majorări salariale de 50%, dar şi ca urmare a includerii în contractele colective de muncă a unor sporuri nerecunoscute de legislaţia în vigoare.