ONU: Risipa anuală de alimente costă 750 de miliarde de dolari
Potrivit datelor ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) peste 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite anual în lume.
Articol de Florentina Varga, 02 Aprilie 2014, 01:17
La Bucureşti se desfăşoară a XXIX-a Conferinţă regională pentru Europa a ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi lucrările celei de-a XXXVIII-a sesiune a Comisiei Europene pentru Agricultura FAO, la Palatul Parlamentului.
În debutul lucrărilor este demn de menţionat că accentul pare să se pună pe activitatea fermelor de familie, a clasei de mijloc, în general, care ar trebui să susţină sectorul respectiv prin locuri de muncă şi creşterea veniturilor la buget.
Potrivit datelor ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) peste 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite anual în lume, ceea ce reprezintă o treime din producţia de alimente la nivel mondial şi costuri de 750 de miliarde de dolari.
Din păcate, nici ţara noastră nu stă mai bine la acest capitol, înregistrând o risipă de alimente cu mult peste media europeană, de peste 179 de kilograme pe cap de locuitor.
"Cred că lucrul acesta ar trebui să ne dea de gândit, dacă nu cumva ceea ce înseamnă politicile europene, politicile mondiale, dar şi politicile naţionale n-ar trebui să fie schimbate, să fie stimulative în sensul eliminării acestei risipe consistente.
"Cifrele exacte o să le avem în perioada următoare, pentru că ne-am format un grup de lucru cu ministerul mediului, în care ne propunem, pe lângă identificarea acestor cifre, şi identificarea unor soluţii, schimbarea politicilor, dar şi elaborarea unei strategii naţionale în acest sens" a afirmat ministrul agriculturii Daniel Constantin.
Dezideratul FAO, "zero foamete în lume"
Pe de altă parte, reprezentanţii ONG-urilor, prezenţi la sesiunile de lucru consultative, consideră că agricultura industrială nu va putea îndeplini dezideratul FAO.
"Sectorul agro-industrial nu rezolvă această problemă fundamentală, care este în viziunea FAO eradicarea foametei. Pretenţiile FAO sunt de a ajunge la zero foamete în lume. Am ajuns la un consens în aceste două zile, prin care am creat aşa o direcţie, care spune "agricultura industrială nu va reuşi să ajungă la acest deziderat de zero foamete" susţine Dan Cismaş, reprezentantul EcoRuralis.
El mai adaugă că una dintre principalele cauze ale pierderilor alimentare este şi stimularea excesivă a consumului, din această cauză pe lanţul de producţie intervenind pierderi de alimente.
Acordul comercial transatlantic, "defavorizează ţăranii"
Reprezentanţii ONG-urilor trag şi un semnal de alarmă privind încheierea Tratatului Transatlantic care, spun ei, defavorizează ţăranii din această arie geografică.
"Ne îngrijorează foarte tare noile discuţii, total netransparente, care se poartă în jurul unui tratat transatlantic între UE şi SUA, prin care se încearcă dereglementarea şi deschiderea şi mai mult a pieţei între cele două continente, favorizând aproape exclusiv corporaţiile şi absolut deloc ţăranii.
"Am vrea ca statele membre FAO din această regiune, Europa geografică şi Asia Centrală, să ne susţină şi să respingă aceste discuţii asupra tratatului economic transatlantic" susţin ei.
Sesiunile de lucru vor continua şi zilele următoare şi rămâne de văzut dacă reprezentanţii FAO vor ţine cont şi de propunerile ONG-urilor din România.