Oferta României cu privire la cota de imigranţi, "foarte generoasă"
Oferta ţării noastre cu privire la cota de imigranţi este foarte generoasă, declară preşedintele Klaus Iohannis, iar România va fi solidară cu UE în gestionarea crizei imigranţilor
Articol de Oana Bâlă, 14 Septembrie 2015, 22:07
Oferta ţării noastre cu privire la cota de imigranţi este foarte generoasă, declară preşedintele Klaus Iohannis, iar România va fi solidară cu ţările Uniunii Europene în gestionarea crizei imigranţilor.
Dar nici o ţară nu poate fi obligată la ceva ce nu poate să facă, a mai spus şeful statului, referindu-se la cota obligatorie de imigranţi propusă de Comisia Europeană.
România doreşte să contribuie la rezolvarea problemei migraţiei, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis şi a precizat că ţara noastră a făcut o ofertă generoasă pentru relocarea celor 40.000 de imigranţi despre care s-a vorbit la reuniunea Consiliului European din luna iunie.
Şeful statului a subliniat că ţările care refuză implementarea cotelor obligatorii de refugiaţi îşi pot arăta solidaritatea prin alte forme şi a adăugat că România participă în prezent la întărirea graniţelor exterioare ale Uniunii Europene şi poate pune la dispoziţie, dacă i se va cere, atât personal, cât şi expertiză.
Pe de altă parte, preşedintele României a susţinut că primirea imigranţilor nu înseamnă doar cazarea acestora, ci şi integrarea lor în societate.
"Noi, dacă primim imigranţi, nu îi primim în regim de hotel, ca să stea peste iarnă şi pe urmă vedem. Noi, dacă îi primim, ni-i asumăm. Aceşti oameni trebuie şcolarizaţi, trebuie să înveţe limba română. Copiii trebuie să meargă la şcoală. Ei trebuie să fie integraţi în societate", spune preşedintele.
Consultarea Parlamentului în privinţa chestiunii imigranţilor este posibilă, însă preşedintele nu are nevoie de mandat pentru a reprezenta România la Consiliul European, a explicat şeful statului şi a anunţat că va aborda această temă miercuri, când se va adresa legislativului.
Preşedintele a mai apreciat că în momentul de faţă, Spaţiul Schengen este nefuncţionabil şi a anunţat că această chestiune va fi dezbătută în următoarea şedinţă a CSAT.