Obiceiuri în prima zi de Paşti
În Sfânta zi de Paște localnicii din Rod obişnuiesc să meargă la cimitir cu o trăistuță în care au pus un ștergar țesut, colaci, vin și ouă roșii.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 28 Aprilie 2019, 11:45
În satul Rod din Mărginimea Sibiului există un obicei unic în România, în Prima zi de Paşti: dimineaţa localnicii merg la cimitir ca să fie împreună cu cei dragi într-o zi de mare sărbătoare.
Tot în această zi, cei care s-au căsătorit în anul precedent primesc daruri.
În Sfânta zi de Paște localnicii din Rod obişnuiesc să meargă la cimitir cu o trăistuță în care au pus un ștergar țesut, colaci, vin și ouă roșii.
Trăistuța o pun la mormintele celor dragi iar preotul trece pe la fiecare și vestește Învierea Domnului cu "Hristos a înviat".
Tot aici are loc apoi un ritual al tinerilor căsătoriți în ultimul an, un obicei numit datul vaselor.
Carmina Maior, etnolog: Cei care s-au căsătorit între Paștile precedente și Paștile actuale așează o masă pe mormântul părinților pe care, în afară de ouă și de cozonac și de colaci, și mai au plosca cu care au chemat la nuntă.
Sunt frumoase perechile pentru că vin îmbrăcați în costum popular și fosta mireasă pe cap cu un voal alb. Toți cei care au participat la nuntă vine acum și dau daruri. Darul consta în general în vase, ei zic datul vaselor.
Tot în prima zi de Paște la Mediaș și se păstrează o veche tradiție, locuitorii din cartierul Moșnei se strâng pe o stradă unde are loc jocul de ţuru, foarte asemănător oinei.
Cele două echipe se întrec într-o partidă de ţuru cu mulți spectatori, veniți chiar din tot orașul, o tradiție care datează, spun oamenii locului, de peste 150 de ani.