O nouă dublare a infectărilor cu SARS-CoV-2 a fost înregistrată în România
Ministrul sănătății sfătuiește revenirea la măsurile de protecție sanitară binecunoscute: purtarea măștii și evitarea spațiilor aglomerate.
Articol de Adriana Leu, 12 Iulie 2022, 07:53
România a înregistrat o nouă dublare, de la o săptămână la alta, a numărului de infectări cu SARS-CoV-2, dar şi al persoanelor internate şi al deceselor. Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat ieri, într-o conferinţă, că rata de pozitivitate a ajuns acum la 12 la sută.
De astăzi, autoritățile revin la raportarea zilnică a cazurilor de COVID-19, după o lună în care bilanțul a fost prezentat doar o dată pe săptămână. Schimbarea vine în contextul unei creșteri accelerate a numărului de infectări, aproape o dublare a acestora la fiecare șapte zile.
Ieri au fost anunțate puțin sub 15.000 de persoane diagnosticate în ultima săptămână, față de peste 7.700 în intervalul precedent. A crescut semnificativ și numărul pacienților cu coronavirus internați, cu peste 50%. De asemenea, cel al deceselor asociate COVID-19, dublu față de săptămâna anterioară.
Noua subvariantă Omicron, care a generat actualul val de infectări la nivel internațional și a fost identificată și în România, diminuează în mare parte protecția oferită atât de vaccin, cât și de trecerea prin boală, dar în general, pare să nu provoace forme grave ale bolii, au constatat specialiștii.
Ministrul sănătății sfătuiește revenirea la măsurile de protecție sanitară binecunoscute: purtarea măștii și evitarea spațiilor aglomerate. Alexandru Rafila are recomandări și pentru cei care au simptome de COVID.
"Se testează la medicul de familie sau solicită, după caz, ambulanța. Rezultatul pozitiv determină izolarea, în primul rând, la domiciliu și consultarea medicului de familie pentru situațiile în care simptomatologia este mai evidentă, la centrele ambulatorii, iar în cazul, evident, unor simptome mai grave la pacienții cu comorbidități, spitalizarea. Trebuie să găsim formula de finanțare acestei activități în weekend, pentru centre de evaluare și tratament. Sunt persoane care se testează singure, nu declară acest lucru, sunt simptomatice și sfatul nostru este să se izoleze și să încerce să stea măcar cinci zile în izolare", a spus Alexandru Rafila.
Vaccinarea anti-COVID este în continuare recomandată cu serurile disponibile, în principal persoanelor din categoriile vulnerabile. Pentru cei care au încheiat deja schema de vaccinare, medicul apreciază că este bine să aștepte pentru administrarea celei de-a patra doze, cu serurile adaptate variantelor Omicron.