O grupare jihadistă a revendicat răpirea unui cetățean român luna trecută
Gruparea jihadistă "Al Murabitun" a revendicat răpirea unui cetăţean român în Burkina Faso în luna aprilie.
Articol de Cătălin Gomboş, 19 Mai 2015, 07:04
Gruparea jihadistă "Al Murabitun" a revendicat răpirea unui cetăţean român în Burkina Faso în luna aprilie.
Acesta lucra ca agent de pază la o mină din Burkina Faso şi a dispărut pe 4 aprilie, iar până acum nu existau informaţii clare cu privire la cei care l-au capturat.
În înregistrarea trimisă aseară agenţiei de ştiri Al-Akhbar din Mauritania, cel care vorbeşte îi cere guvernului român "să acorde atenţie negocierilor cu privire la eliberarea ostaticului".
Înregistrarea, a cărei autenticitate nu a fost confirmată până la această oră, îi este atribuită lui Adnan Abu Walid al-Sahraoui, care susţine că este noul conducător - emir - al grupării Al Murabitun.
Al Sahroui a anunţat pe 14 aprilie afilierea grupării jihadiste la Statul Islamic.
Noua afiliere nu a fost recunoscută, însă, de fondatorul Al Murabitun, algerianul Mokhtar Belmokhtar.
Acesta a anunţat că el rămâne la conducerea grupării, care continuă să facă parte din reţeaua Al Qaida.
France Presse comentează că declaraţiile contradictorii ale celor doi lideri terorişti ar arăta că în cadrul grupării are loc o luptă pentru putere, care ar putea anunţa scindarea acesteia.
Al Murabitun a fost fondată în 2013 prin fuziunea a două grupări jihadiste prezente în Vestul Africii şi Algeria, care s-au aflat printre ţintele intervenţiei franceze din Mali.
Mokhtar Belmoktar a coordonat, ca represalii la intervenţia din Mali, atacarea rafinăriei algeriene In Amenas, în 2013, când peste 800 de persoane care lucrau acolo au fost capturate.
Cel puţin 39 de ostatici străini au fost ucişi atunci, înainte ca forţele speciale algeriene să poată interveni.
Ministerul de Externe a confirmat luna trecută răpirea cetăţeanului român în Burkina Faso, potrivit redactorului RRA, Carmen Gavrilă.
Ministrul Bogdan Aurescu a convocat, de atunci, o celula de criză care să se ocupe de caz şi să ţină legătura cu autorităţile din Burkina Faso prin ambasadele României din regiune, dar şi cu autorităţile franceze.
Celula de criză a Ministerului de Externe a informat familia românului şi a anunţat că menţine o legătură permanentă cu aceasta. Ministerul de Externe a transmis în aprilie că face demersuri complexe în acest caz.
Potrivit ministerului, cetăţeanul român făcea parte dintr-o echipă de patrulare care asigura securitatea perimetrului unei exploatări miniere.
Potrivit informaţiilor obţinute de la compania de exploatare minieră la care era angajat românul, el nu ar fi fost rănit în schimburl de focuri care a avut loc în momentul răpirii.
De altfel, conducerea minei şi directorii întreprinderii se află în contact permanent cu autorităţile din Burkina Faso, care au detaşat un important contingent militar în zonă în vederea identificării răpitorilor.
Ministerul de Externe a precizat luna trecută că, având în vedere situaţia sensibilă în care se află cetăţeanul român, nu pot fi făcute publice date cu caracter personal sau alte informaţii care pot pune în pericol viaţa acestuia sau buna desfăşurare a acţinulilor de eliberare a acestuia.