O aşezare veche de 6.000 de ani a fost descoperită lângă Cluj
O aşezare din perioada neolitică a fost descoperită în comuna Iclod. Situl are o vechime de peste 6.000 de ani, datând de dinainte de ridicarea piramidelor din Egipt.
Articol de Radio România Cluj, 13 Septembrie 2021, 15:59
O aşezare din perioada neolitică a fost descoperită în comuna clujeană Iclod, cu ocazia unor săpături pentru amenajarea unei construcţii industriale. Situl are o vechime de peste 6.000 de ani, datând de dinainte de ridicarea piramidelor din Egipt.
Arheologul Paul Pupeză de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei conduce cercetările de la Iclod. Pentru istorici, descoperirile nu sunt surprinzătoare, deoarece se ştie deja că în ultima epocă a pietrei în această zonă s-a dezvoltat o importantă comunitate.
Locuinţele şi mormintele descoperite acum se află în afara aşezării fortificate care a existat în zona Iclod. Paul Pupeză consideră că aceste cercetări vor da o nouă perspectiva asupra mărimii acestei aşezări precum şi a împărţirii în clase sociale, care deja se conturase în acea perioadă
Arheologul Paul Pupeză a arătat că, în epoca fierului, populaţiile celtce convieţuiau cu dacii în această zonă.
"Am descoperit şi urme ale unei aşezări mai târzii, din cea de-a doua epocă a fierului. E vorba de o aşezare celtică. Celţii au fost o populaţie cumva contemporană cu dacii, iar noi am nimerit, foarte probabil, la marginea unei necropole celtice, pentru că am găsit doar câteva morminte. Rămăşiţele sunt puse în urne, îngropate alături de alte vase de ofrandă sau cu piese din fier", a explicat arheologul Paul Pupeză.
Obiectele descoperite în urma săpăturilor arheologice de lângă Iclod urmează să fie aduse la Muzeul de Istorie din Cluj, unde vor fi cercetate în amănunţime, iar artefactele mai valoroase vor fi expuse în cadrul expoziţiilor viitoare.