Numărul infecţiilor respiratorii, în creştere faţă de 2012
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile avertizează că singurul instrument de prevenire a îmbolnăvirii este vaccinul antigripal.
Articol de Marilena Frâncu, 16 Octombrie 2013, 14:45
Numărul infecţiilor respiratorii la început de toamnă a fost consistent mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, care a început şi monitorizarea îmbolnăvirilor specifice sezonului rece.
Incidenţa crescută e o urmare firească a temperaturilor mai joase din această toamnă şi a schimbărilor meteo frecvente.
Nu s-au semnalat în schimb cazuri de gripă, dar sezonul este abia la început, după cum avertizează medicii, care atrag atenţia că singurul instrument de prevenire a îmbolnăvirii este vaccinul antigripal.
Acceptarea vaccinării este însă o problemă tot mai mare pentru personalul sanitar.
Medicii sunt îngrijoraţi de creşterea numărului de refuzuri în rândul părinţilor privind vaccinarea, în general.
Acest refuz apare ca urmare a unei informări incorecte, în cea mai mare parte furnizată de surse online, neoficiale, spune medicul de familie Valeria Herdea, care precizează că singurul mijloc de prevenire în cazul gripei este vaccinarea.
"Nevaccinarea, în primul rând înseamnă boală pentru persoana respectivă, dar în acelaşi timp înseamnă lipsă de protecţie pentru cei din jurul nostru.
"Există o teorie foarte frumoasă, care se numeşte 'Teoria coconului", şi care spune că dacă vaccinăm adulţii într-o familie protejăm copilul", spune Valeria Herdea.
Internările, scumpe
Medicul pediatru Monica Luminos, în cadrul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din capitală atrage atenţia asupra costurilor mari generate de îmbolnăvirile grave ce necesită internare.
"Dacă sunt foarte complicate, care necesită şi suport ventilator, gândiţi-vă, numai 1.500 - 2.000 de euro/zi ventilaţia mecanică, plus medicaţia, deci ne ridicăm undeva aproape 8-10 mii de euro pe toată spitalizarea", spune medicul Monica Luminos.
Ministerul Sănătăţii intenţionează să achiziţioneze, la fel ca în sezonul trecut, aproximativ un milion de doze de vaccin antigripal pentru grupele la risc, urmând ca vaccinarea să se realizeze la recomandarea specialiştilor, cel mai probabil din luna noiembrie.