Numărul de locuri finanţate de stat în universităţi
Ministrul educaţiei naţionale, Valentin Popa, a declarat, luni, că numărul de locuri finanţate de stat din unele universităţi din ţară va fi mai mic în anul viitor.
Articol de Florin Lepădatu, 17 Aprilie 2018, 07:18
Ministrul educaţiei naţionale, Valentin Popa, a declarat, luni, că numărul de locuri finanţate de stat din unele universităţi din ţară va fi mai mic în anul viitor, pentru că aceste instituţii nu au domenii de studiu prioritare cuprinse în strategia de dezvoltare a ţării până în anul 2020.
El a subliniat că cifrele de şcolarizare prezentate până acum sunt preliminare şi vor suferi modificări la alocarea finală.
Explicaţia a fost dată în contextul în care profesori şi studenţi ai mai multor universităţi au anunţat că vor protesta, nemulţumiţi de cifra de şcolarizare pentru anul următor.
Valentin Popa: "În mediul academic, la Consiliul Naţional al Rectorilor am discutat în nenumărate rânduri de necesitatea alocării unor locuri destinate domeniilor prioritare.
În tot acest timp, am fost cu toţii conştienţi că această alocare va afecta inevitabil numărul de locuri atribuit universităţilor tradiţionale ale României, din simplul motiv că acestea nu au preponderent programe de studiu care să fie direct axate pentru domeniile prioritare de dezvoltare.
Dar ceea ce avem în momentul de faţă pe site-ul ministerului este o repartizare preliminară.
Mai sunt de repartizat locuri în rezervă şi alte transformări de locuri."
Aproximativ o mie de locuri finanţate de stat ar urma să piardă, în total, cele nouă universităţi din ţară nemulţumite de decizia Ministerului Educaţiei.
Printre acestea: Universitatea din Bucureşti şi ASE-ul, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara, relatează Rador.