Numărul copiilor adoptaţi în România, "în creștere"
Numărul adopţiilor a crescut deoarece mai mulţi copii au devenit adoptabili, iar termenele de judecată au fost scurtate, spune coordonatoarea compartimentului de adopţii din ANPDC.
Articol de Alina Bujancă, 02 Iunie 2015, 11:49
Numărul copiilor adoptaţi a crescut în ultimii ani în România însă numărul lor este în continuare scăzut.
Asupra acestui lucru încearcă să atragă atenţia Asociaţia Ador Copiii din Timişoara, care organizează astăzi, cu prilejul Zilei Naţionale a Adopţiei o conferinţă pe această temă.
Prezentă la eveniment, Tatiana Popa, coordonatoarea compartimentului de adopţii din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului a declarat că numărul adopţiilor a crescut deoarece mai mulţi copii au devenit adoptabili, iar termenele de judecată au fost scurtate, astfel încât procedurile au adopţie au durat în medie 1 an si 52 de zile de la data obţinerii atestatului pana la data incuviintării adopţiei.
Cu toate acestea, în cadrul conferinţei s-a arătat însă că una dintre problemele cu care se confruntă părinţii care vor să adopte un copil este durata prea mare până la finalizarea adopţiei.
Preşedinta Asociaţiei, Simona Czudar ca declarat că sunt în continuare necesare o serie de modificări legislative pentru a stimula adopţiile şi totodată este necesară schimbarea mentalităţii familiilor care vor să adopte un copil.
Potrivit statisticilor, în România, aproape 60 000 de copii sunt încă în sistemul de protecţie specială din care numai 4000 de copii sunt declaraţi adoptabili.
Anul trecut au fost adoptaţi în ţară doar 821 de copii, la care se adaugă 13 copii adoptaţi internaţional.