Proiectul de lege care schimbă regulile de pensionare din justiție intră în dezbaterea Senatului
Proiectul de lege care schimbă regulile de pensionare în sistemul de justiție va fi dezbătut și votat luni în plenul Senatului, după ce va primi avizul Comisiei de muncă.

Articol de Radio România Actualităţi, 28 Aprilie 2025, 08:00
Proiectul de lege care schimbă regulile de pensionare în sistemul de justiție va fi dezbătut și votat luni în plenul Senatului, după ce va primi avizul Comisiei de muncă. Documentul a fost adoptat în urmă cu câteva zile de Camera Deputaților și prevede că magistrații ar urma să se pensioneze la 65 de ani, începând cu 1 ianuarie 2026, la fel ca majoritatea altor angajați.
Oana Bâlă relatează: ”Conducerea Senatului a decis un calendar accelerat pentru analiza și votul proiectului de lege inițiat de liderii coaliției de guvernare. Astfel, documentul urmează să primească rapid avizele și raportul comisiilor de specialitate, urmând să fie supus votului în plenul Senatului. Camera Deputaților, ca prim for sesizat, a adoptat deja actul normativ care prevede că vârsta de pensionare a magistraților va crește la 65 de ani, începând cu 1 ianuarie anul viitor.
Inițial, vârsta de pensionare a judecătorilor și procurorilor ar fi crescut treptat, până în 2045. Pensia de serviciu va fi calculată în cuantum de 80 de procente din media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate, însă pensia procurorilor și a judecătorilor va fi cel mult egală cu indemnizația de încadrare netă din ultima lună de activitate, fără să fie luate în calcul alte venituri rezultate din sporuri.
Consiliul Superior al Magistraturii a criticat proiectul de lege și consideră că toate modificările preconizate în procedura parlamentară în curs sunt în contradicție atât cu principiul independenței justiției, cât și cu alte principii constituționale. Adoptarea actului normativ este una dintre condițiile pentru deblocarea unei părți din cea de-a treia tranșe a Planului Național de Redresare și Reziliență.”/editor Florin Lepadatu/