Numărul bolnavilor de cancer "ar putea creşte în 2014"
Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate estimează că de anul viitor va creşte numărul pacienţilor care au nevoie de tratament oncologic.
Articol de Marilena Frâncu, 20 Decembrie 2013, 19:49
Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate estimează că de anul viitor va creşte numărul pacienţilor cu tratament oncologic, după ce în 2013 instituţia a avut cel mai mare buget din istoria sa.
Cu toate acestea, pacienţii reclamă în continuare o proastă gestionare a fondurilor şi o lipsă de interes pentru situaţia lor.
Bugetul de anul acesta a permis tratamentul oncologic gratuit pentru 7500 de pacienţi, reducându-se la zero listele de aşteptare, declară preşedintele Casei Naţionale, Cristian Buşoi.
"Singurele dosare trimise înapoi sunt cele care au fost neconforme sau au trebuit trimise spre recompletare. Sperăm ca anul viitor să putem să creştem puţin numărul bonlavilor care se află în tratament cu medicamentele care trebuie aprobate la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate" spune Cristian Buşoi.
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bonlavilor de Cancer, Cezar Irimia, susţine că, deşi în luna octombrie au fost rezolvate peste 1600 de dosare, situaţia este departe de a fi rezolvată.
"Spitalele nu au bani să cumpere pentru aceste dosare aprobate şi ele sunt din nou amânate, deci, pacienţii trec prin alt calvar, de aşteptare la nivelul secţiei de oncologie de unde aparţine şi pacienţii reclamă din ce în ce mai des lipsa de tratament şi amânarea acestor tratamente, care nu fac decât să le pericliteze viaţa" afirmă Cezar Irimia.
Subfinanţare şi pentru alte boli
Nici pentru hepatitele B şi C nu mai există liste de aştepare, însă Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei pacienţilor cu afecţiuni hepatice, susţine că marea problemă rămâne întârzierea introducerii trimplei terapii, strict corelată cu actualizarea listelor de medicamente compensate şi gratuite.
"Tot timpul spune că nu avem bani, dar nimeni nu se gândeşte la calitatea vieţii acestor oameni şi la faptul că pe termen lung suferă şi omul şi şi statul va plăti mai mult" spune Marinela Debu.
Conform bilanţului prezentat de preşedintele Casei, bugetul alocat anul acesta a fost cel mai mare din istoria instituţiei, respectiv peste 23 de miliarde de lei, însă banii au fost insuficienţi pentru rezolvarea tuturor problemelor cu care se confruntă sistemul asigurărilor de sănătate.