”Nu tremur la cutremur”
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat, astăzi, o campanie naţională de informare a populaţiei în caz de seism.
Articol de Daniela Vasilescu, 26 Ianuarie 2015, 14:16
Doar 25 de clădiri cu risc seismic ridicat au fost consolidate în cursul anului trecut.
În acest an, sunt în execuţie lucrări la alte 21 din cele câteva sute care reprezintă, la acest moment, pericol public în caz de cutremur.
Ministerul Dezvoltării a făcut un nou apel către proprietarii unor astfel de imobile să solicite sprijin pentru întărirea structurilor, odată cu lansarea unei campanii naţionale de informare a populaţiei în caz de seism.
Fără să facă vreo legătură cu seria de cutremure de mică intensitate înregistrată la începutul acestui an, autorităţile atrag atenţia că - dată fiind zona extinsă cu activitate telurică de pe teritoriul României - este necesar ca oamenii să aibă o minimă pregătire pentru astfel de situaţii.
Păstrarea calmului şi o trusă de urgenţă la îndemână sunt esenţiale - a arătat secretarul de stat în Minsiterul de Interne, Raed Arafat.
”Să aibă minimum un chit de urgenţă pentru două, trei zile, care să includă apă, mâncare neperisabilă în conserve, să includă medicamenele de bază, mai ales dacă este bolnav cineva de diabet sau de astm; să aibă o rezervă care să fie suficientă în caz că apare ceva”, spune Raed Arafat.
Autorităţile atrag atenţia că este necesar ca proprietarii locuinţelor din blocurile încadrate cu risc seismic ridicat să accepte consolidarea acestora - a declarat directorul din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Cristian Stamatiade.
”Există, în continuare, foarte multe asociaţii, coproprietari care sunt notificaţi ca fiind de risc 1 clădirea şi, totuşi, nu-şi dau acordul şi nu continuă acţiunile. Deci, trebuie să existe şi înţelegere şi participare activă din partea coproprietarilor, împreună cu constructorul, ca să colaboreze în realizarea lucrărilor”, spune Cristian Stamatiade.
În cadrul campaniei naţionale demarată de IGSU vor fi difuzate apte spoturi care au ca scop informarea populaţiei despre metodele de protecţie în timpul unui cutremur, dar şi după producerea acestuia. De asemenea, informaţii utile se pot găsi şi pe site-ul www.nutremurlacutremur.ro.