„Nu fiţi mediocri", nu rentează
Danuta Hubner, preşedinte al comisiei pentru Dezvoltare Regională, consideră că soluţia economică pentru state ca Polonia sau România este inovaţia în toate domeniile.
Articol de Carmen Gavrilă, 30 Aprilie 2010, 15:26
Dincolo de discursuri şi teorii, românul obişnuit se opreşte la ce este evident pentru el, că în toată Europa preţurile la produse sunt cam la fel, dar salariiile româneşti sunt mult mai mici.
Danuta Hubner, preşedinte al comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European spune că totul depinde de nivelul de productivitate.
„Statele membre noi mai au încă mult de investit, ca să producem mai mult şi să creştem Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, de la cât e acum adică 40-50% din cel din vest. In acest proces de prindere din urmă trebuie să folosim politicile de coeziune şi de dezvoltare” a declarat pentru Radio România Actualităţi Danuta Hubner.
Întrebarea este cât timp ne va lua recuperăm diferenţa de dezvoltare faţă de mai vechile membre ale Uniunii?
„E nevoie de cam 15-25 de ani să ajungem acolo, depinzând de fiecare ţară şi de rapiditatea creşterii” a răspuns preşedintele Comisiei pentru Dezvoltare regională a Parlamentului European
Danuta Hubner a explicat că în actuala situaţie de criză, state ca România şi ţara sa Polonia, trebuie să facă mai multe eforturi decât mai vechile membre, şi pentru că au mai mult de recuperat.
„Trebuie să creştem economic mai repede, să investim mai mult în inovaţie, cunoaştere, în educaţie pentru că acestea sunt absolut esenţiale pentru viitor. În acelaşi timp avem de investit încă în infrastructură, drumuri, căi ferate. Suntem într-o situaţie mai grea decât vechile state membre” a spus Danuta Hubner.
Preşedintele comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European a atras atenţia că nu trebuie să privim tot timpul spre Bruxelles sau spre autorităţile centrale. Dimpotrivă. Autorităţile locale, lideri locali sau oamenii de afaceri locali trebuie să vină cu proiecte proprii, inclusiv în educaţie. De ce nu ar exista centre de excelenţă în oraşe mici sau poveşti de succes în afara marilor centre?
Danuta Hubner a dat ca exemplu bun Sibiul, şi a explicat că sărăcia nu trebuie să fie un obstacol ci o motivaţie extrem de puternică.
„În ziua de azi, e clar, cu cât eşti mai sărac cu atât mai inovator trebuie să fii, aşa pot fi depăşite zecile de ani dacă nu chiar secolele de înapoiere şi lipsă de creştere economică, trebuie sărite nişte etape, nu trebuie neapărat să urmezi acelaşi curs ca cei care sunt acum dezvoltaţi” a precizat Danuta Hubner.
Preşedintele comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European a spus că atunci când în România există bani de investit, ei ar trebui direcţionaţi spre ceva special, „de exemplu, o clădire pe care apoi, să vină să o vadă jumătate din populaţia Japoniei în fiecare an” a spus ea
„Încetaţi să mai fiţi mediocri, puteţi atrage atenţia numai cu ceva special, a fi mediocru nu rentează, dar asta e o problemă a statelor noastre din centrul şi estul europei, care am trăit secole de sărăcie” a recomandat Danuta Hubner, preşedinte al comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European.