„Nu există cetățeni români decedați” în urma cutremurului din Turcia
Intervenţie telefonică a purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Radu Filip, în emisiunea "Probleme la zi".
Articol de Alexandra Andon, 08 Februarie 2023, 17:27
Realizator: Alexandra Andon - Domnulle Radu Filip, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, ați mai primit în ultimele ore solicitări de sprijin, de ajutor pentru reîntoarcerea în țară sau de alte feluri de ajutor din partea unor cetățeni români aflați în Turcia?
Radu Filip: Ambasada noastră la Ankara este în permanentă legătură atât cu cetățenii români din Turcia, cât și cu autoritățile de acolo. Din fericire, la acest moment nu există victime. Nu există cetățeni români decedați în urma cutremurului. Bineînțeles, trebuie să ținem cont și de cotele dezastrului de acolo, dar și de faptul că situația este fluidă. Da, există până în acest moment 19 solicitări venite din partea cetățenilor români, fie că au fost grupuri, fie cereri individuale. Aceste cereri, aceste solicitări, fie au fost solicitări de asistență consulară, fie cereri de repatrieri. Ați văzut dumneavoastră cei 21 de cetățeni români repatriați prin intermediul zborurilor operate de către MApN. Astăzi, în cursul zilei de astăzi au mai sosit cinci cetățeni români, studenți Erasmus. Aceștia au venit cu o cursă de linie, au ajuns în România, sunt teferi. Cred că acest lucru este cel mai important. Bineînțeles, colegii mei de la ambasadă vor discuta cu toți care solicită asistență, informații, solicită repatrieri, urmând ca în măsura în care este posibil, să le dea curs tuturor.
Realizator: E vorba numai despre cetățeni români care se aflau în Turcia?
Radu Filip: Doar cetățeni români care se află în Turcia.
Realizator: Adică, mă gândesc dacă există, teoretic, posibilitatea să fie și în Siria unii.
Radu Filip: Mă refer aici doar la Turcia.
Realizator: Cum pot solicita ajutor cetățenii români aflați în Turcia în cazul în care au nevoie de acest ajutor?
Radu Filip: Așa cum vă spuneam, ambasada noastră acolo este în contact permanent cu cetățenii. În acest sens, există două numere de telefon la care cetățenii români pot solicita asistență consulară. Eu aș profita de acest interviu tocmai pentru a le reaminti aceste numere de telefon, sperăm să ajungă la ei și la cei care au nevoie de aceste numere de telefon. Unul dintre ele este 0090.312.447.79.45 și 0090.312.447.79.40. Aceste apeluri sunt redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români în Străinătate și preluate de către operatorii call center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români mai au la dispoziție telefonul de urgență al Secției Consulare de la Ankara. Acesta este 0090.532.318.17.26. Pentru că tot suntem în această zonă, aș vrea să reiterez recomandarea adresată tuturor cetățenilor români de a se înregistra, de a-și înregistra prezența, de a-și notifica prezența în străinătate prin intermediul platformei consulat.ro. Mulțumită acestei platforme, colegii noștri, în cazuri cum este situația acestui cutremur, știu unde se află cetățenii români, se pot pregăti și, acolo unde li se permite, pot interveni. Avem, spre exemplu, cazul celor nouă studenți și profesorul coordonator, în total, 10 persoane care au revenit au revenit aseară în România, după ce o echipă mobilă cu ambasadei, o echipă consulară mobilă Ambasadei României la Ankara s-a deplasat la Kahramanmaraş, i-a preluat și i-au adus la transportul MApN, care i-a adus în țară.