„Nu e momentul” să suprasolicităm spitalele și unitățile de primiri urgențe
Interviu cu Managerul Serviciului de Ambulanță București, Alis Grasu.
Articol de Adriana Turea, 18 Aprilie 2020, 10:08
Cozonac, ouă roșii, pască și miel sunt câteva dintre bunătățile care se vor regăsi pe masa de Paște, o sărbătoare pe care în acest an o vom petrece însă în izolare. Important este să ne păstrăm credinţa, să nu uităm să zâmbim şi să ne simțim bine chiar dacă suntem poate departe de cei dragi şi la fel de important, să evităm excesele alimentare. Nici cu alcoolul nu este recomandat să exagerăm în general, dar mai ales acum. Nu este momentul să suprasolicităm spitalele sau unitățile de primiri urgențe. Așa arătăm că ne pasă de propria persoană, dar și de cei din jur. Managerul Serviciului de Ambulanță București, Alis Grasu, punctează pe larg aceste sfaturi în interviul realizat pe Adriana Turea pentru "Matinalul de weekend".
Reporter: Pentru personalul medical indiferent de locul în care își desfășoară activitatea este o perioadă plină de încercări. La Serviciul de Ambulanță București-Ilfov erau solicitări foarte multe și înainte de pandemie. Managerul unității medicale, Alis Grasu, spune care este situația în această perioadă.
Alis Grasu: Din fericire, în zilele acestea numărul solicitărilor nu este foarte mare, chiar este mai mic decât în zilele obişnuite. Probabil că este și teama de a nu ajunge o ambulanță care să aducă ceva şi când spun ceva, mă gândesc la noul coronavirus. Nu este cazul, pentru că ambulanţele noastre sunt igenizate, sunt dezinfectate permanent, echipajele au toate măsurile de protecție pentru ei, dar şi pentru pacienţi.
Reporter: Ce alte solicitări aveți?
Alis Grasu: Sunt acele solicitări obișnuite, dar sunt și solicităi cu suspiciuni de SARS-CoV-2, fie că au venit în ultimele 14 zile dintr-o zonă roşie sau zonă galbenă şi sunt în izolare la domiciliu sau în centre de carantină, fie că au avut contact cu persoane care au venit din aceste zone şi deşi la aceia s-a terminat perioada de izolare sau carantină, se suspicionează o infecţie COVID-19. Aceste cazuri sunt tratate cum aceiaşi prioritate ca şi celelalte, se respectă reguli clare, astfel încât să se evite infectarea personalului medical și transmiterea transmiterea infecţiei către alte persoane.
Reporter: Mâine va fi sărbătoarea pascală şi în condițiile actuale, trebuie să stăm acasă, pe masă vom avea tot felul de bucate specifice. Ce ne recomandați?
Alis Grasu: Facem apel să nu se facă excese, pentru a nu apărea probleme de sănătate care să ducă în final la consultarea medicului de familie, care de data aceasta se face mai mult telefonic sau la solicitarea serviciilor de urgenţă. Cumpătarea este cuvântul de ordine. Se va consuma cu moderaţie din toate aceste preparate./mnecula/ Felul principal trebuie să aibă doar o treime carne de miel, care este o carne indigestă, pentru cei care consumă carne de miel şi două treimi va fi reprezentată de garnitură. Se va evita cartoful în exces, se vor evita pastele făinoase. Garniturile vor fi mai mult soteuri de legume sau salate de crudităţi. Dulciurile le vom consuma la câteva ore după masa principală, nu imediat la finalul mesei. Masa o vom încheia cu sucuri naturale sau cu fructe proaspete. Citricele sunt foarte bune, pentru că întăresc sistemul imunitar prin aportul crescut de vitamina C. Indicat ar fi ca în aceste zile, mai ales că se stă în casă din cauza distanţării sociale, nu trebuie să se facă abuz de băuturi alcoolice. Acestea trebuie, cu atât mai mult, consumate cu multă moderaţie, cu multă cumpătare.