Noul Guvern de la București promite măsuri pentru a se opri creşterea preţurilor
Parlamentul se reuneşte mâine în şedinţa comună de la ora 12:00 pentru dezbateri şi vot asupra programului de guvernare şi a listei noului cabinet condus de premierul desemnat Marcel Ciolacu, lider al PSD.
Articol de Radio România Actualităţi, 14 Iunie 2023, 23:31
Realizator - Ianna Ioniţă: Guvernul lui Marcel Ciolacu, din care UDMR nu face parte, a trecut azi testul audierilor în comisiile de specialitate din Parlament. Ministrul finanţelor, de exemplu, a dat asigurări că nu va introduce taxe şi impozite noi. Unul dintre principiile de bază ale noii guvernări e patriotismul economic. Ni se promite că se vor lua măsuri pentru a se opri creşterea preţurilor şi pentru a se reface puterea de cumpărare a românilor.
A transmis de la Parlament Iulia Gherman.
Reporter - Iulia Gherman: Primul care a intrat la audierile din comisiile de specialitate a fost social-democratul Florin Barbu, desemnat să preia Ministerul Agriculturii. Deputatul PSD a declarat, între altele, că va solicita Comisiei Europene prelungirea restricţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina până la finalul anului, dar şi introducerea de noi produse pe această listă, cum sunt carnea şi mierea, astfel încât fermierii români să nu mai fie afectaţi. A trecut cu aviz favorabil şi ministrul educaţiei, Ligia Deca, propusă de liberali pentru continuarea mandatului în viitorul guvern. Ea a menţionat că în programul de guvernare, la priorităţi se înscrie creşterea nivelului de salarizare în învăţământ şi asigurarea finanţării pentru formarea continuă a cadrelor didactice. Tot din partea PNL, Alina Gorghiu, propusă la Ministerul Justiţiei, a declarat la audieri că va milita pentru o justiţie eficient echitabilă şi cu termene rezonabile la procese. Şi colegul său de partid, Adrian Veştea, propus la Ministerul Dezvoltării, a primit un raport favorabil şi a anunţat că va cere resurse financiare suplimentare pentru atingerea obiectivelor aflate în derulare. Audiat în comisiile de specialitate, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, susţinut de PSD pentru a continua activitatea în noul Executiv, a declarat că au fost semnate contracte de peste 10 miliarde de euro pentru infrastructura rutieră şi feroviară.
Sorin Grindeanu: La sfârşitul anului 2024 trebuie să avem cel puţin 200 de kilometri de drum express sau autostradă daţi în circulaţie. De asemenea, pe zona feroviară, unde avem 420 de kilometri de linie de cale ferată, vor intra în acea zonă de modernizare şi de reînnoiri.
Reporter - Iulia Gherman: Desemnat la Energie de PNL, Sebastian Burduja a subliniat că pentru asigurarea securităţii energetice naţionale trebuie impulsionate producţia autohtonă din surse diversificate, dar şi accesul la surse externe cât mai diverse, pentru a nu depinde de un singur furnizor. Marcel Boloş, propus acum la Ministerul Finanţelor, a dat asigurări că viitorul executiv nu va introduce noi taxe şi impozite. Asigurări au fost date şi din partea colegului său Cătălin Predoiu, în privinţa continuării demersurilor pentru aderarea la Spaţiul Schengen. El a fost audiat în calitate de candidat la Ministerul de Interne.
Cătălin Predoiu: Nu cred că a sta doar la poarta Schengen şi a spune că suntem pregătiţi tehnic este suficient. Trebuie să înţelegem mai mult ce se întâmplă în interior, care sunt doleanţele şi provocările statelor membre ale Spaţiului Schengen, să le înţelegem şi să le abordăm cu o strategie potrivită.
Reporter - Iulia Gherman: O şedinţă tensionată în comisiile de specialitate a fost la audierea ministrului sănătăţii, Alexandru Rafila, propus să continue mandatul în viitorul guvern. El a fost acuzat inclusiv un coleg din PSD de neglijenţă în aplicarea Planului naţional de combatere a cancerului. De asemenea, parlamentarii USR au protestat cu pancarte pe care au scris "Zero spitale din PNRR" sau "1000 de medicamente lipsă din farmacii".
Deputatul Emanuel Ungureanu: Cum aveţi obrăznicia să veniţi să cereţi votul nostru pentru a fi din nou ministru, când aţi avut tupeul să distrugeţi Planului naţional de combatere a cancerului?
Reporter - Iulia Gherman: Avize favorabile au primit şi Bogdan Ivan, desemnat la Ministerul Cercetării, Radu Oprea, la Economie, Raluca Turcan - Cultură, Marius Budăi - Ministerul Muncii, Gabriela Firea - Ministerul Familiei, Angel Tîlvăr - Apărare, Adrian Câciu - Ministerul Investiţiilor, Luminiţa Odobescu - Ministerul de Externe şi Mircea Fechet, la Mediu. Alături de USR, AUR anunţă că va vota mâine împotriva guvernului condus de premierul desemnat Marcel Ciolacu. Senatorul Claudiu Târziu spune că niciun ministru propus nu corespunde portofoliului pentru care a fost nominalizat.
Claudiu Târziu: În privinţa componenţei avem numai dezamăgiri. Avem de fapt de-a face cu o nouă învârteală politică între PSD şi PNL. Se schimbă aceeaşi Mărie, dar cu o altă pălărie.
Reporter - Iulia Gherman: Sunt şi parlamentari PNL şi PSD care au declarat că nu susţin viitorul executiv. În privinţa UDMR, reprezentanţii formaţiunii politice au votat în foarte multe cazuri pozitiv la audierea miniştrilor desemnaţi, dar la şedinţa pentru învestirea Guvernului Ciolacu vor răspunde: "Prezent, nu votez", a declarat senatorul Cseke Attila.
Cseke Attila: La votul de mâine, de învestitură, UDMR nu va susţine acest guvern. Evident că pe parcursul activităţii parlamentare, toate lucrurile bune, profesionale şi pe care le considerăm importante şi eficiente pentru România şi pentru comunităţile locale vor fi susţinute de către UDMR.
Reporter - Iulia Gherman: Parlamentul se reuneşte mâine în şedinţa comună de la ora 12:00 pentru dezbateri şi vot asupra programului de guvernare şi a listei noului cabinet condus de premierul desemnat Marcel Ciolacu, lider al PSD.