Noul Cod silvic a intrat în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Senatului
Furtul de masă lemnoasă, o problemă acută din societatea românească, poate fi combătut prin mai multe măsuri care ar putea fi prevăzute în noul Cod silvic.
Articol de Radio România Actualităţi, 09 Aprilie 2024, 19:00
Noul Cod silvic a intrat, de astăzi, în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Senatului. Documentul prevede măsuri menite să combată exploatarea ilegală a pădurilor şi să îmbunătăţească gestionarea fondului forestier, permiţând, de exemplu, statului să împădurească terenurile defrişate şi abandonate de proprietar.
Alina Stănuţă relatează: ”Noul Cod Silvic reprezintă un jalon în PNRR, spunea ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, care menţiona în acelaşi timp că documentul elaborat de Guvern cu ajutorul specialiştilor din universităţile de resort poate fi îmbunătăţit. Furtul de masă lemnoasă, o problemă acută din societatea românească, poate fi combătut prin mai multe măsuri care ar putea fi prevăzute în noul Cod silvic.
Mircea Fechet: ”Cred că hoţii de lemne nu se sperie nici de amenzi nu se sperie nici de dosare penale, dar se pot speria de confiscarea mijlocului de transport. Nu putem accepta să fii pădurar şi o rudă de gradul I să aibă gater, şi al treilea lucru este legat de accesul liber şi nerestricţionat în pădurile din România.”
La dezbaterile generale organizate la Senat au participat şi reprezentanţi ai societăţii civile, cu precădere reprezentanţi ai ONG-urilor de mediu.
Mihai Goţiu, de la Societatea Academică din România: ”Ceea ce este acum în Codul penal este insuficient. Un transport ilegal de material lemnos de 10 metri cubi sau de 5 metri cubi, care se repetă cu acelaşi camion, nu poate să fie fără oameni în pădure băgaţi în reţea, fără firme de transport, fără firme de prelucrare primară şi depunere pe piaţă, uneori chiar şi cu firme care comercializează.”
Cel mai probabil, săptămâna viitoare, marţi, va fi reluată discuţia asupra amendamentelor depuse.”/editor Florin Lepadatu/