Noul cod al muncii, respins de patronate şi sindicate
Reprezentanţii sindicatelor susţin că proiectul pentru modificarea codului muncii este în dezavantajul salariaţilor. Patronatele consideră că nu a avut loc un dialog real înainte ca documentul să fie pus în dezbatere publică.
Articol de Cornelia Enache, 12 Decembrie 2010, 15:14
Proiectul noului cod al muncii poate fi consultat pe site-ul ministerului muncii, iar cei interesaţi pot face sugestii sau propuneri prin intermediul internetului.
Lansat spre dezbatere publică, documentul a fost respins de sindicate şi de patronate, pe motiv că i-ar dezavantaja pe salariaţi şi că ar fi fost elaborat la presiunea investitorilor străini.
Între modificări se numără stabilirea perioadei de probă pentru angajare la cel mult 45 de zile pentru funcţiile de execuţie, faţă de 30, cât este în prezent, precum şi posibilitatea ca angajatorul să ceară informaţii despre cel pe care urmează să îl angajeze cu privire la activităţile îndeplinite de către acesta şi la durata lor.
Proiectul pentru modificarea codului muncii este în dezavantajul salariaţilor, au susţinut reprezentanţii sindicatelor la Radio România Actualităţi.
Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ovidiu Jurcă, este de părerea că schimbările referitoare la perioada de probă creează posibilitatea unor abuzuri din partea angajatorilor.
"Pe durata perioadei de probă contractul individual de muncă poate să fie reziliat de ambele părţi printr-o simplă notificare.
"Păi îl ţii pe omul să-ţi facă plus valoare 20-30-40 de zile, după care îi spui: 'de mâine încetăm raporturile' şi după aceea se reia ciclul şi chiar faptul că se propune eliminarea acelei interdicţii de mai mult de trei persoane pe acelaşi post în perioadă de probă îţi spune foarte clar că se doreşte facilitarea unui demers al angajatorului de a exploata forţa de muncă la costuri minime", a declarat Ovidiu Jurcă.
Patronatele susţin că nu a avut loc un dialog real
Totodată, proiectul pentru modificarea codului muncii a fost respins şi de patronate, care consideră că nu a avut loc un dialog real înainte ca documentul să fie pus în dezbatere publică.
Preşedinte UGIR 1903, Ioan Cezar Corâci, a declarat că ceea ce îşi doresc pe fond patronatele este o relaxare a condiţiilor de concediere.
"Nu se poate ca dacă prinzi un salariat furând sau făcând lucruri foarte grave să nu-l poţi concedia.
"Şi, de asemenea, dovedirea capacităţilor într-o perioadă rezonabilă de probă este necesară", a mai spus Ioan Cezar Corâci.
Proiectul pentru modificarea codului muncii este în dezbatere publică pe site-ul ministerului muncii până la data de 20 decembrie.