Nouă Unitate de Primiri Urgenţe la Spitalul Floreasca
Ministrul sănătăţii, Raed Arafat, a spus că speră ca în anul 2013 executivul să găsească bani pentru a porni cel puţin reforma la încă o Unitate de Primiri Urgenţe în Bucureşti.
Articol de Paul Poteraşi, 03 Decembrie 2012, 15:37
A fost inaugurată noua Unitate de Primiri Urgenţe de la Spitalul Floreasca din Bicureşti.
Ministrul sănătăţii, dr. Raed Arafat, a precizat, potrivit Agerpres, că Unitatea de la Spitalul Floreasca este a doua de acest fel inaugurată în Bucureşti, în aproape un an, şi şi-a exprimat speranţa că vor fi deschise şi altele atât în ţară, cât şi în Capitală.
Prima unitate inaugurată a fost la Spitalul Universitar, unde în următoarele zile urmează să se finalizeze şi reabilitarea de la Terapie Intensivă.
"Anul viitor sperăm să mai găsim bani pentru a porni cel puţin reforma la încă un UPU în Bucureşti pe lângă alte proiecte mici de reabilitări în spitale care sunt pe alte domenii decât cel de urgenţă", a arătat ministrul sănătăţii.
Raed Arafat a subliniat că pentru un bolnav o unitate ca cea de la Spitalul Floreasca reprezintă "siguranţă mai mare, respect şi demnitate, pentru că vor intra într-un spaţiu care nu este cu nimic diferit de cele din alte ţări cu tradiţii în acest domeniu".
Investiţie de 10,6 milioane lei
Şeful SMURD Bucureşti, dr. Bogdan Opriţa, a declarat că noua Unitate de Primiri Urgenţe (UPU) are o capacitate de 35 de paturi, fiind respectate normele europene în domeniu.
Ministerul sănătăţii a alocat pentru Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Floreasca 10,6 milioane lei pentru noua construcţie (reconsolidarea unei părţi vechi şi construirea unei părţi noi).
De asemenea, pentru echipament au fost daţi 300.000 de euro de la Banca Mondială.
Mobilierul a fost asigurat de către ministerul sănătăţii şi Fundaţia pentru SMURD, care a contribuit cu 32 % din sumele adunate de la populaţie prin alocarea a 2% din impozitul pe venit.
Actuala Unitate de Primiri Urgenţe are 1.000 metri pătraţi, iar numărul paturilor a crescut de la opt la 35 pentru urgenţe.
În vechea unitate erau tratate 450 de urgenţe în opt paturi.
Prin extinderea numărului de paturi numărul urgenţelor vor creşte la aproximativ 1.800. Construcţia a început în 2010.
Ministrul sănătăţii a participat, duminică, la inaugurarea Centrului Oncologic din Oradea.
Raed Arafat a afirmat, cu această ocazie, că centrele regionale reduc presiunea exercitată asupra institutelor oncologice existente şi că ar mai fi nevoie de alte câteva asemenea centre în ţară.
Spitale închise anul trecut, redeschise acum
Tot mai multe dintre spitalele închise anul trecut, într-o încercare de reformă în sănătate, şi-au reînceput activitatea în ultimele luni.
Corespondenţii Radio România transmit că aceste unităţi pot oferi servicii pentru câteva sute de mii de persoane.
În Mehedinţi au fost redeschise Spitalele din Strehaia şi Vânju Mare - singurele din judeţ care şi-au încetat activitatea în 2011.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Mihai Bădescu, transmite că de acestea depind aproape o sută de mii de pacienţi.
Cele două unităţi sanitare vor oferi servicii medicale pentru un teritoriu în care locuiesc peste 90.000 de oameni şi care mergeau şi la 70 km de casă, la Turnu Severin.
"Se repară cea mai mare greşeală care s-a făcut. Spital de sute de ani, care nu trebuia să fie închis niciodată. Ne duceam la Turnu Severin şi muream pe drum. Este ceva extraordinar pentru oraşul nostru, ce s-a întâmplat", a declarat un pacient.
Oamenii spun că le-a fost foarte greu fără spital şi că trebuiau să meargă până la Severin ca să fie trataţi.
200 de localnici au venit luni la redeschiderea unităţii sanitare din Strehaia.
Aceşti oameni vor avea în oraşul lor servicii medicale, de care au fost privaţi începând cu aprilie 2011.
Cele două unităţi sanitare vor avea împreună 55 de paturi şi vor asigura şi servicii de urgenţă mai puţin grave.
"Şi aici, şi la Vânju Mare avem patru cabinete de specialitate: interne, pediatrie, chirurgie şi obstetrică-ginecologie. Ele vor lucra în regim de cabinete de specialitate. Vom avea medici specialişti în specialităţile respective.
"Vom avea în fiecare locaţie laborator de analize medicale, iar în paralel avem şi o secţie cu paturi pentru cronici. Cazurile de urgenţe minore şi medii vor putea fi rezolvate în regim de spitalizare de zi", a spus managerul spitalului judeţean, Doina Borugă.