Nouă structură a anului şcolar
Nouă structură a anului şcolar.
Articol de Florin Lepădatu, 01 Aprilie 2022, 07:52
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Noua structură a anului şcolar, care va cuprinde 5 module a câte maxim 8 săptămâni, alternate cu vacanţe scurte, este apreciată de părinţi şi elevi, care aşteaptă acum să afle cum va decurge evaluarea copiilor, în condiţiile în care ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat renunţarea la teze.
La dezbaterea organizată ieri de Radio România Actualităţi pe această temă, invitaţii au spus că aşteaptă acum schimbări la nivel de infrastructură şi de programă şcolară, nu doar detalii despre evaluarea copiilor.
Eugen Ilea, vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi: ”Ne-am gândi la o evaluare sumativă după încheierea fiecărui modul astfel încât la încheierea tutror modulelor să se facă o medie anuală astfel încât să se meargă în acest sens ca şi evaluare, dar, repet, este numai la propuneri, la nivel de idei. Vom vedea cu ce va veni ministerul şi specialiştii din minister.”
Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Robert Avram, şi-a exprimat speranţa că evaluarea formală va consta într-o singură medie, la final de an şcolar.
Robert Avram: ”Una din propunerile care s-a discutat în ultima perioadă a fost aceea a revenirii la o singură medie anuală, ceea ce, din punctul nostru de vedere, reprezintă o variantă ideală pentru că se scapă de presiunea pe care atât elevii cât şi profesorii ajung să o resimtă pe parcursul unui an şcolar - vorbim de fenomenul acela foarte cunoscut şi foarte răspândit în şcolile din România în acest moment fuga, după note, ca să denumim generic. Dacă ne uităm puţin în anii şcolari trecuţi, că nu există derogare pentru încheierea mediilor cu doar două note, indiferent de numărul de ore pe săptămâna la o materie din planurile cadru, se ajungea ca elevii să aibă nevoie de cel puţin 4 sau chiar 5 note.”
Viitorul an şcolar va începe pe 5 septembrie şi se va încheia pe 16 iunie 2023.