Noua ordonanţă de urgenţă în domeniul deşeurilor fixează noi ţinte
Noua ordonanţă de urgenţă în domeniul deşeurilor fixează noi ţinte pentru colectarea selectivă până în 2035.
Articol de Florin Lepădatu, 20 August 2021, 14:30
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Noua ordonanţă de urgenţă în domeniul deşeurilor, adoptată joi de Guvern, fixează ţintele noi pentru colectare selectivă pâna în 2035 şi pune presiune pe primarii pentru colectarea deşeurilor abandonate.
Pe de altă parte, afirmă reprezentanţii Ministerului Mediului, noul cadru legislativ nu pune presiune suplimentară pe primării pentru colectarea selectivă a deşeurilor de la populaţie, ci mai degrabă lasa mână liberă Gărzii de Mediu pentru a aplica amenzi autorităţilor care întârzie impunerea acestu sistem.
Bogdan Isopescu are detalii: "Ordonanţa vine să schimbe legea cadru din 2011 privind deșeurile, însă nu schimbă direcția strategică ce indică faptul că primăriile sunt responsabile pentru impunerea colectării selective și tot ele sunt cele care suportă amenzile pentru nerespectarea obligațiilor. Ce aduce însă nou ordonanța de urgență este faptul că pune pe umerii acelorași primării strângerea deșeurilor abandonate pe diverse terenuri virane. Asta nu înseamnă că proprietarii terenurilor sunt scutiți de răspundere.
Raul Pop, secretar de stat în Ministerul Mediului: Dacă apare un deşeu abandonat pe un teren, în momentul de faţă, obligația curățării terenului revine proprietarului, chiar dacă el nu este identificat pe loc, trebuie să cureţe primăria și mai departe să recupereze costurile de la proprietarul terenului. Acum primăria poate fi la rândul ei controlată de Garda de Mediu și i se pot impune penalități dacă nu a ecologizat terenul respectiv, care generează o problemă de sănătate publică în zonă.
Aceeaşi ordonanţă impune și noile ținte de reciclare, în speță 55% până în 2025, 60% până în 2030 și 65% până în 2035. O altă noutate este faptul că din 2025 se adaugă obligativitatea colectării selective a materialelor textile. Reprezentanții Ministerului Mediului mai atrag atenția primăriilor că a pune containere pentru colectarea selectivă în intersecții sau printre blocuri nu înseamnă că este instituit corect sistemul de colectare selectivă de la populație, ci doar atunci când fiecare cetățean, care stă la bloc sau curte, va avea posibilitatea să separe deșeurile la el acasă sau la scara blocului, de unde salubriștii să ridice selectiv deșeurile. "