Noua lege a vaccinării, "gata în câteva săptămâni"
Ultima formă a acestui proiect nu introduce obligativitatea vaccinării.
Articol de Radiojurnal, 24 Octombrie 2016, 13:10
Noua lege a vaccinării va fi gata în câteva săptămâni, a anunţat ministrul sănătăţii.
Potrivit reporterului nostru Marilena Frâncu, ultima formă a acestui proiect nu introduce obligativitatea vaccinării.
Cuprinde, însă, obligativitatea ca autorităţile sanitare să asigure stocuri de rezervă de doze de vaccin pentru un an de zile, astfel încât să nu mai existe - ca în prezent - situaţii în care nu sunt doze suficiente. De exemplu, la Tulcea sunt mulţi copii care nu au primit vaccinul hexavalent la timp, conform schemei, iar unii dintre ei sunt restanţieri de luni de zile.
După ce zilele trecute au fost trimise, prin ordin de ministru, 1.200 de doze, medicii de familie au început astăzi vaccinarea copiilor, dar nici acum nu-i vor putea imuniza pe toţi.
Corespondentul nostru Irinel Călin transmite.
Reporter: La Tulcea, numărul restan?ierilor depășește 1.600, spune Mihaela Nicolau, directorul Direcției de Sănătate Publică Tulcea.
Mihaela Nicolau: "Necesar pentru derularea campaniei din luna octombrie - ?i aici vorbesc despre vaccinul hexavalent este de 1.913 doze, din care copii restan?ieri 1.638 de doze".
Reporter: Medicii de familie tulceni vor începe campania de imunizare de astăzi, însă atrag atenția că nerespectarea schemei de vaccinare ar putea face ca vaccinarea să fie utilă.
Constantin Ciuranu: "Acest vaccin se face la două, patru, 11 luni. Aceasta este o schemă obligatorie națională. Sigur că nu este bine ca să depășească un interval mai mare între aceste administrări, pentru că nu își mai are efectul scontat. Din păcate, asta se întâmplă de o perioadă foarte bună de timp, ceea ce nu ne convine, pentru că va trebui să dăm explica?ii de ce da, de ce nu".
Reporter: A declarat medicul de familie, Constantin Ciuranu. Vaccinul hexavalent se administrează pentru prevenirea difteriei, tetanusului, tusei convulsive, hepatitei acute de tip B, poliomelitei, dar și altor infecții, fiind parte din Programul Național de Imunizări.
Pe lângă lipsa dozelor de vaccinuri din maternităţi şi din cabinetele medicilor de familie, o altă problemă este teama unora dintre părinţi să-şi imunizeze copiii, din cauza reacţiilor adverse.
Ei vor să fie mai bine informaţi cu privire la riscuri, înainte de a lua o decizie.
În ţara noastră, pentru unele boli, rata de vaccinare este abia de 70-75%, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă cel puţin 95 %.
Vaccinarea va fi şi tema dezbaterii de astăzi a emisiunii "Probleme la zi", care începe imediat după "Radiojurnal".
Subiectul va fi tratat şi în reportajul zilei din emisiunea "Obiectiv România".