Noua lege a protecţiei copilului pleacă spre promulgare
Modificările îşi propun să îmbunătăţească situaţia copiilor şi acordă o atenţie deosebită copiilor rămaşi în ţară, după ce unul sau ambii părinţi au plecat la muncă în străinătate.
Articol de Alina Darie, Vaslui, 05 Septembrie 2013, 14:25
Noua lege pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului pleacă la preşedinţie pentru promulgare, după ce a fost adoptată recent de parlament.
Modificările îşi propun să îmbunătăţească situaţia copiilor şi acordă o atenţie deosebită situaţiei copiilor rămaşi în ţară, după ce unul sau ambii părinţi au plecat la muncă în străinătate.
Potrivit noilor prevederi, părinţii aflaţi în astfel de situaţii sunt obligaţi să notifice autorităţile cu 40 de zile înainte de a pleca în străinătate, în legătură cu copiii pe care îi lasă în ţară.
Zona Moldovei este una dintre regiunile în care se înregistrează un număr ridicat de astfel de copii.
Autorităţile locale din Vaslui spun că şi până acum veneau unii părinţi pentru a-şi anunţa plecarea în străinătate, însă noua lege impune obligativitatea şi poate duce acum la reducerea abandonului şcolar - după cum spune Daniela Laic, şefa Centrului Judeţean pentru Asistenţă Educaţională.
"Vrem să mergem un pic mai departe vizavi de a consilia familiile care doresc să plece în străinătate şi să-şi lase copiii în grija altora. Am considerat că este un aspect vulnerabil.
"De aici de fapt provine un procent mare al abandonului şcolar în rândul familiilor care îşi lasă copiii în grija altor persoane în timp ce ei sunt plecaţi în străinătate la muncă sau, ştiu eu, diverse alte activităţi", spune Daniela Laic.
Noile prevederi ale legii copilului, "binevenite"
La nivel naţional sunt peste 350.000 de copii rămaşi în ţară fără un părinte şi aproximativ 100.000 cu ambii părinţi plecaţi, arată datele statistice. Reprezentanţii Organizaţiei "Salvaţi copiii!" spun că noile prevederi ale legii de protecţie a copilului sunt binevenite, dar că va fi nevoie în unele locuri de flexibilitate din partea autorităţilor.
Ciprian Sasu a stat de vorbă pe această temă cu George Roman, director de programe în cadrul Organizaţiei "Salvaţi copiii!".
George Roman: Introducerea unui nou capitol în legea 272 este binevenită. Este cea care precizează cum trebuie făcută protecţia pentru aceşti copii. Măsura aceasta, termenul de 40 de zile, este un termen bun, e un termen care permite autorităţii locale să evalueze în ce mod copilul va fi protejat pe viitor.
Reporter: V-aş întreba, totuşi: este realizabilă practic această monitorizare a celor care pleacă şi nu notifică autorităţile? Există suficient personal la direcţiile de protecţia copilului din ţară care să poată să gestioneze această situaţie?
George Roman: Într-adevăr, în zonele rurale sunt ceva dificultăţi, pentru că nu toate primăriile au şi persoane cu atribuţii de asistenţă socială, însă legea asta va constitui un punct de plecare pentru aceste autorităţi de a-şi crea toate pârghiile necesare protecţiei acestor copii, mai ales în locurile unde se ştie că sunt mulţi părinţi plecaţi în străinătate.
Termenul de 40 de zile probabil că va crea în sarcina unor părinţi dificultăţi, dacă de exemplu el va trebui să părăsească România într-un termen mai scurt de o lună de zile. După părerea mea, flexibilitatea autorităţilor locale este binevenită, pentru că sunt situaţii obiective care nu au permis părintelui să respecte acest termen.