Note mici la simularea pentru bacalaureat
La limba română rezultatele sunt acceptabile, la matematică mai puţin de o treime dintre elevi au luat note de 5 la simulare, dar situaţia este dezastruoasă la liceele tehnologice.
05 Martie 2013, 18:41
Elevii de clasa a XII-a obţin greu note de trecere la simularea de la Bacalaureat.
Dacă la română au reuşit în mare parte să promoveze, la matematică nici o treime nu au putut să obţină nota 5.
Motivele care au dus la acest eşec sunt acum analizate de autorităţile în domeniu.
În Buzău, 80% dintre elevi au luat note sub 5 şi nici un elev din 7 licee tehnologice nu a reuşit să promoveze.
În Mehedinţi, toţi elevii din patru colegii tehnice şi grupuri şcolare au luat note sub 5, iar la restul liceelor au promovat puţini peste 50%.
În Olt, au promovat 30% dintre elevi, în Dâmboviţa 41%, în Brăila aproape 50%, la Cluj 43%, iar la Bucureşti doar 24% dintre elevi au reuşit să ia notă de trecere la matematică, în timp ce la limba şi literatura română procentul se apropie de 60.
Dificultatea medie, "depăşită"
Directoarea Centrului de Asistenţă Educaţională a Municipiului Bucureşti, Aura Stănculescu a declarat că rezultatele obţinute de elevi la simulările naţionale din acest an şcolar nu pot fi apreciate ca fiind obiective întrucât nu sunt în concordanţă cu programele şcolare.
"Se pare că anumite subiecte au depăşit în dificultate gradul mediu al materiei deja parcurse, iar alte conţinuturi nu erau din programă" spune Aura Stănculescu.
Aura Stănculescu a mai spus că interesul elevilor pentru şcoală este din ce în ce mai scăzut, de vină fiind atât familia căt şi profesorii.
Ne uităm în jur şi vedem că statutul de cadru didactic nu e unul care poate fi comparabil cu cel pe care îl avea un cadru didactic în anii '80, chiar şi '90 şi atunci în acest context şi motivaţia cadrelor didactice începe să pălească şi ea un pic în comparatie cu anii anteriori" a mai spus Aura Stănculescu.
Inspectorul şcolar general al Capitalei, Constantin Trăistaru, ne-a precizat că la această dată se analizează dacă gradul de dificultate al subiectelor la matematică a fost într-adevăr mult peste nivelul mediu aşa cum au reclamat elevii.
"Dacă standardul a fost prea ridicat la prima etapă în urma discuţiilor evaluatorii au luat notă de acest lucru şi vor ţine cont la următoarea etapă" afirmă Constantin Trăistaru.
A doua etapă a simulării examenelor naţionale se va desfăşura în aprilie.