Normele pentru drepturile de autor, adoptate
Executivul a adoptat normele de aplicare a modificărilor Codului fiscal care conţin metodologia pentru plata drepturilor de autor.
Articol de Ionuţ Dragu, 02 August 2010, 20:48
Prin aprobarea normelor metodologice de aplicare a ultimelor modificări efectuate la Codul Fiscal, executivul de la Bucureşti a extins baza de impozitare.
Astfel, potrivit noilor proceduri persoanele angajate cu carte de muncă şi remunerate doar ocazional pentru drepturi de autor, nu vor plăti şi pentru aceste venituri contribuţiile de asigurări sociale.
Cei care sunt remuneraţi prin contracte de drepturi de autor pentru creaţii în decursul unui an, fără să aibă un salariu pe carte de muncă, ar urma să plătească contribuţiile sociale menţionate pentru drepturile de autor aplicate la o bază echivalentă a maximum cinci salarii medii brute, anual, în funcţie de veniturile obţinute din creaţie.
O altă categorie vizată de normele metodologice este cea a persoanelor care sunt remunerate cu un salariu lunar, pe cartea de muncă, dar au şi venituri lunare din drepturi de autor.
Aceste persoane ar urma să plătească atât contribuţiile aferente salariului lunar, cât şi pe cele aferente drepturilor de autor, calculate la o bază de taxare de maximum cinci salarii medii brute pe economie pe lună.
Drepturi de autor "ocazionale"
Ministrul muncii Mihai Şeitan a explicat că noile norme "prevăd faptul că există drepturi de autor sau mai degrabă câştiguri profesionale de natură periodică, lunare, trimestriale sau semestriale, şi există tipuri de drepturi de autor sau venituri profesionale de natură ocazională, care se plătesc aleatoriu, la intervale de timp care nu includ repetitivitate".
În sensul actului normativ, veniturile ocazionale sunt acelea care nu sunt obţinute în mod repetitiv, adică lunar, trimestrial sau semestrial, a mai spus Mihai Şeitan.
De asemenea, în accepţiunea actului normativ venituri independente sunt cele obţinute fără utilizarea bazei materiale a unui angajator, ministrul muncii explicând că şi cei care obţin astfel de venituri pot beneficia de ajutor de şomaj pentru perioada în care nu au activitate din care să obţină beneficii materiale.
Nu constituie venituri de natură profesională cele obţinute din cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, pensii, activităţi agricole, premii şi jocuri de noroc, transferul proprietăţilor imobiliare şi vânzarea bunurilor în regim de consignaţie.
Normele au fost trimise la Monitorul Oficial pentru publicare, iar impozitul va fi aplicat începând cu veniturile din luna iulie.
Modificările la Codul fiscal au intrat în vigoare încă din prima zi a lunii iulie, nefiind însoţite însă şi de normele de aplicare.