Noi restricții impuse de guvern pentru combaterea răspândirii #Covid-19
Ministrul de interne a anunțat adoptarea unei așa-numite ordonanțe militare, prin care sunt impuse noi restricții pentru combaterea răspândirii #Covid-19.
Articol de Radiojurnal, 21 Martie 2020, 21:14
Ministrul de interne a anunțat adoptarea unei așa-numite ordonanțe militare, prin care sunt impuse noi restricții pentru combaterea răspândirii #Covid-19.
Potrivit ordonanței (vezi textul complet), se închid mall-urile, cu excepţia magazinelor care vând produse alimentare, veterinare şi a farmaciilor şi curăţătoriilor. Se închid de duminică seară şi cabintele de medicină dentară şi vor fi permise doar intervenţiile de urgenţă. Se interzice intrarea cetăţenilor străini şi apatrizi pe teritoriul României, iar slujbele religioase se vor oficia în lăcaşuri de cult, fără public. Ministrul de interne, Marcel Vela, a vorbit şi despre modul în care se recomandă cetăţenilor să se deplaseze în afara locuinţelor.
Declarația ministrului Vela a fost transmisă în direct de către postul nostru de radio.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 martie, ora 21:09)
Marcel Vela, ministrul de interne: Vă mulțumim pentru așteptare! Suntem deja la șasea zi de când s-a decretat stare de urgență pe teritoriul României. Prin măsurile luate pentru limitarea răspândirii infectării cu noul tip de coronavirus, putem spune că am reușit să ne atingem principalul obiectiv: nu avem răspândire comunitară extinsă pe teritoriul României. Până acum am reușit acest lucru și este meritul tuturor specialiștilor implicați în această luptă, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Ministerului Sănătății și ale celorlalte instituții cu atribuții în domeniu.
Vreau să vă mulțumesc tuturor celor care faceți eforturi pentru a vă îndeplini misiunile de o importanță deosebită pe care le aveți în această perioadă și să vă spun că sunt sigur că avem toți puterea de a continua această luptă, până când o vom câștiga. Măsurile pe care le-am luat în prima zi după instituirea stării de urgență sunt cele pe care le-am prezentat imediat. Acum se adaugă un alt set de decizii extrem de importante. Dintre acestea, vreau să menționez: am emis mai multe ordine: Ordinul privind operaționalizarea conducerii poliției locale de către structurile Ministerului Afacerilor Interne. Am lucrat împreună cu ceilalți colegi din Guvern pentru Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Codului Penal. Am emis Ordinul pentru aprobarea procedurii de încadrare pentru o perioadă determinată de 6 luni în posturile vacante din Ministerul Afacerilor Interne.
Totodată, am emis Ordinul pentru stabilirea măsurilor organizatorice pentru impunerea respectării regulilor de carantinare și izolare. Un ordin foarte important este Ordinul comun al ministrului afacerilor interne și al procurorului general al României privind stabilirea unor măsuri de natură organizatorică referitoare la activitățile unităților de Parchet și Poliție judiciară pentru perioada stării de urgență. Prevederile acestor acte normative vor fi detaliate de domnii secretar de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat. Tot ceea ce decidem prin ordine sau ordonanțe militare are scopul de a limita riscurile la care se expune populația. Toate asemenea decizii sunt propuse împreună cu specialiștii din Comitetul Național pentru Situații de Urgență și asumate la nivelul Guvernului României.
Sunt aprobate de către domnul prim-ministru Ludovic Orban şi aduse la cunoştinţa domnului preşedinte al României, Klaus Iohannis. Vreau să vă reamintesc faptul că am desfășurat în această perioadă operații integrate pentru identificarea, achiziționarea și aducere în țară a unor echipamente de protecție necesare situație în care ne aflăm, echipamente care nu existau rezerva de stat. Au fost acțiuni integrate ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Finanțelor Publice.
De asemenea, am desfășurat acțiunii în forță împotriva celor care au încercat să speculeze această situație pentru a se îmbogăți. Vorbesc de cei care prin diferite metode au făcut stocuri de materiale de protecție pentru a le vinde la prețuri foarte mari. Acest lucru nu este doar ilegal, este şi cinic. În aceste momente, trebuie să fim toți uniți și să luăm toate măsurile necesare pentru a limita răspândirea virusului, nu să se gândească unii la Cum se pot îmbogăți profitând de această situație creată. Garantez cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne poliția și toți factorii responsabili, elor că toți cei care luptă împotriva fenomenului infracțional sunt la datorie pentru a depista asemenea faptei imorale și ilegale. Vă prezint pe scurt Ordonanța militară numărul 2 din 21 martie 2020, privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Este o ordonanță militară la care am lucrat împreună cu specialiștii, cu membrii Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, adusă la cunoștința factorilor de decizie de la cel mai înalt nivel, o ordonanță militară care va regla tot ceea ce se întâmplă în zilele următoare.
Articolul 1: Se suspenda temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară. Prin excepție sunt permise intervențiile tomatologice de urgență. Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22:00.
Articolul 2: Se suspenda temporar activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie. Este vorba, așa cum știm în termeni generali, despre mall-uri. Prin centrul comercial se înțelege structura de vânzare cu suprafață medie sau mare în care se desfășoară activități de comercializare cu amănuntul de produse, servicii de piață și de alimentație publică ce utilizează o infrastructură comună și utilități adecvate astfel cum este ea reglementată la anexa din Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicat cu modificările și completările ulterioare. Această măsură se va aplica de mâine seară de la ora 22:00.
Articolul 3: Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane. Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de trei persoane, persoane care nu locuiesc împreună.
Articolul 4 : În intervalul orar 6:00-22:00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive, așadar pe timp de zi, între ora 6:00 dimineața și 22:00, facem recomandări: urmează un alt articol unde impunem reglementări: Deplasarea în interes profesional inclusiv între locuință /gospodărie și locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie, domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale, deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, deplasarea din motive justificate precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie, deplasări scurte în apropierea locuinței/gospodăriei legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie și domestice. La articolul 5 intervine restricția sau în termeni pozitivi permiterea circulație doar în anumite condiții.
Articolul 5, alineatul 1: În intervalul orar 22:00 și 6:00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la articolul 4, articolul citit mai devreme cu privire la recomandările pe timp de zi. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere. Alineatul 3 - declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, gospodăriei, locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura. Fac excepție de la aceste prevederi personalul din cadrul instituțiilor: sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, corpului diplomatic, personalul care asigură serviciile de utilitate publică, Guvernul României, Administrația Prezidențială și măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22:00.
Un alt articol important este cu privire la tranzitul prin punctele de trecere a frontierelor. Așadar, împreună cu colegii din Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, după ce am analizat în Grupul tehnic de lucru, în Colegiul de conducere al Ministerului Afacerilor Interne, cu colegii de la Poliția de Frontieră, Poliția Română și toți cei care răspund de siguranța zonelor de frontieră, inclusiv tot ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă și la nivelul direcțiilor județene de sănătate publică, a Ministerului Sănătății și, în concluzie, am decis, am semnat această ordonanță militară, care cuprinde
Articolul 6 - Se interzice intrarea pe teritoriul României prin punctele de trecere a frontierei de stat a cetățenilor străini și apatrizilor, astfel cum sunt definiţi la Articolul 2, litera A și B din Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 194 din 2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu excepţia situaţiei în care aceștia tranzitează teritoriul României pe culoare de tranzit organizate prin înțelegeri cu alte state exact cum - să vă dau un exemplu - cetățenii români tranzitează Ungaria de la granița cu Austria printr-o înțelegere cu partenerii din Ungaria pe un culoar bine definit. Prin excepție, este permisă intrarea pe teritoriul României a cetățenilor străini și apatrizilor care fac parte din următoarele categorii: sunt membrii de familie ai cetățenilor români, sunt membrii de familie ai cetățenilor alte state membre ale Uniunii Europene sau ale spațiului economic european ori ai Confederației Elvețiene cu rezidență în România.
Trebuie să dau și acest amănunt, este cuprins la un alt alineat - c - și în continuare, la d: pentru mediul de afaceri care are persoane străine ca și angajați în unitățile de producție, la excepții: persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un documente echivalent permisului de ședere eliberat de autoritățile române potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului numărul 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată cu modificările și completările ulterioare ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene. Evident că mai sunt și persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent - personalul diplomatic, pasageri în tranzit, pasageri care călătoresc din motive imperative, medicale sau de familie, persoane care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare.
Această măsură se aplică tot de mâine seară, 22 martie 2020, de la ora 22:00.
A trebuit să luăm o decizie cu privire la mulți cetățeni care, din păcate, nu respectă regulile impuse pentru izolare sau carantinare. Am spus 'din păcate', pentru că noi ne așteptam ca să fie mai multă responsabilitate și mai multă implicare față de toți ceilalți concetățeni și față, până la urmă, de cei dragi și de propriile familii. Așadar, persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate direct în carantină, sub pază. Doi: persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile. Măsurile prezentate anterior nu exonerează persoanele de răspunderea contravențională sau penală.
Măsurile se aplică imediat cu data publicarii prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, după estimările noastre, cred că de mâine. O altă măsură luată este cu privire la persoanele care au nevoie de susținere, locuiesc multe și în zona rurală, având în vedere restricțiile de circulație pot fi puse într-o situație delicată cu privire la aprovizionare sau la asigurarea alimentelor și a mijloacelor de subzistență și în concluzie am semnat şi am decis împreună cu colegii să luăm următoarea măsură.
Articolul 8: Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani fără susținători sau altă formă de ajutor și să asigure sprijin acestora, în vederea minimalizării şi expunerii lor în afara locuințelor. Evidențele se actualizează și se raportează săptămânal de către autoritățile locale la Centrul Județean sau al Municipiului București de coordonare și conducere a intervenției, centru care la fiecare județ lucrează alături de Comitetele Județene pentru Situații Speciale de Urgență. Aceste centre și comitetele locale identifică modalități de sprijin pentru persoanele prevăzute la alineatul 1. Măsura se aplică imediat cu publicarea acestei ordonanțe militare în Monitorul Oficial.
Articolul 9: Această Ordonanță numărul 2 are și o parte în care upgradează, modifică sau completează Ordonanța numărul 1 cu noi prevederi pentru mai multe clarificări - și sunt două foarte importante sau chiar trei, cu privire la serviciul religios, cu privire la tot ceea ce ține de comerțul cu medicamente și evident, un punct delicat, dar foarte important, cu privire la transportul de mărfuri. Vă dau citire pe scurt celor trei componente. Așadar, Ordonanța militară numărul 1 din 2020 privind unele măsuri de primă urgență care privesc aglomerările de persoane și circulația transfrontalieră a unor bunuri publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, numărul 219 din 18 martie 2020, se completează, după cum urmează.
După alineatul 1 al articolului 2 se introduc două noi alineate, alineatul 2 și 3, cu următorul cuprins: Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult de către slujitorii bisericești religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online. Se pot oficia acte liturgice, religioase cu caracter privat - botez, cununii, înmormântări - la care pot participa maximum opt persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestora.
După alineatul 2 al articolului 4 se introduce un nou aliuneat, alineatul 3, cu următorul cuprins: Prevederile alineatului 1 și 2 se aplică și conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitate maximă autorizată mai mare de 2,4 tone. Este vorba de autoutilitarele furgoanele, așa cum se cunosc ele în termeni uzuali în domeniul transportatorilor, care au maxim, sarcina lor și tonajul ajunge la maximum 3,5 t. Noi în prima ordonanță am exceptat doar ce este peste 3,5 t și pentru a veni în sprijinul mediului de afaceri, pentru a susține transportatorii, am coborât limita la 2,4 tone.
Şi o ultima modificare la Ordonanța militară anterioară, la alineatul 2 al articolului 5, se introduce o noua alineat cu următorul cuprins: Aalte excepții de la interdicția prevăzută la alineatul 1 - fac o paranteză: cel cu zona medicamentelor și materialelor sanitare - deci aceste excepții se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății. Măsurile se aplică la toate aceste modificări imediat cu publicarea acestei ordonanțe numărul 2 în Monitorul Oficial. Mai e un articol 10, cu privire la abilitarea mai multe ori instituții se aplice amenzile, pe toate palierele.
Așadar, sunt abilitate se asigura aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare: Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția Locală, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și conducătorii Autorităților Administrației Publice Locale pentru măsurile prevăzute la articolele 1 şi 2, Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția Locală pentru măsurile prevăzute la articolele 3, 5, 7, Poliția de Frontieră Română pentru măsura prevăzută la articolul 6 și, în final, nerespectarea măsurilor de primă urgență profesor articole 1-7 atrage răspunderea disciplinară civilă contravențională sau penală în conformitate cu prevederile articolului 27 din Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 1/ 1999, cu modificările și completările ulterioare.
Personalul instituțiilor prevăzute la aliniatele anterioare este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni în conformitate cu prevederea Articolului 29 din Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 1/1999 cu modificările și completările ulterioare. Cam aceasta este ordonanța. Evident, detalii tehnice și oficial o veți putea avea în Monitorul Oficial în cel mai scurt timp. Îi rog acum pe domnul secretar de stat Bogdan Despescu și domnul secretar de stat Raed Arafat să vă detalieze câteva din acțiunile pe care le-am făcut în aceste zile, decizii importante, cât și soluții la unele probleme pe care le-am găsit în timp operativ. Mulțumesc tuturor angajaților Ministerului Afacerilor Interne, mulțumesc și partenerilor din celelalte instituții: Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Sănătății pentru susținerea și parteneriatul lor în această promovare a unui act normativ care reglementează, iată, o paletă foarte largă de situații și de relații, de norme pe care trebuie să le aplicăm, dar trebuie să fie și respectate de toți cei care sunt în anumite situații. Vă mulțumesc încă o dată!
Transcriere: Rador.