Noi reguli pentru depunerea unei plângeri la CEDO
De la 1 ianuarie, reclamanţilor li se cere să ofere date suplimentare de identificare şi să prezinte o cerere "cu argumente convingătoare pentru judecători".
Articol de Iolanda Bădiliţă, 21 Decembrie 2013, 20:54
Regulile pentru depunerea unei plângeri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) se schimbă, de la 1 ianuarie.
Reclamanţii vor fi nevoiţi să ofere date suplimentare de identificare şi să prezinte o cerere cu argumente convingătoare pentru judecători.
CEDO este instanţa la care pot apela europenii care consideră că propriul stat le-a încălcat drepturile fundamentale. Doar o mică parte din plângeri sunt însă considerate justificate.
Una dintre principalele modificări, spune Karen Reid, şefa Durecţiei de filtrare a Curţii Europene, va face ca un dosar incomplet să nu mai ajungă în faţa unui complet de judecători, fiind respins pe loc.
Potrivit noilor reglementări, persoanele care vor depune plângerea vor trebui să includă în dosar şi un rezumat al cazului, fără ca dosarul în ansamblu să numere mai mult de 20 de pagini.
O a treia modificare importantă se referă la limita de şase luni până la care o plângere poate fi depusă la CEDO.
"Aceste şase luni care curg de la data ultimei decizii a unei instanţe naţionale în cazul care face obiectul plângerii, vor fi luate în consideraţie doar dacă aplicantul depune un dosar complet şi valid", spune Karen Reid.
La sfârşitul anului trecut, cetăţenii români au depus la CEDO aproximativ 10.221 de plângeri.
Un singur procent dintre acestea au fost declarate de CEDO admisibile.