Noi proteste ale sindicaliştilor de la Poşta Română
Motivul protestelor este intenţia conducerii companiei de a reduce timpul de lucru cu până la patru ore, ceea ce înseamnă o reducere a salariilor între 25 şi 50%.
Articol de Răzvan Stancu, 14 Aprilie 2013, 17:59
Sindicaliştii din Poşta Română vor organiza noi proteste, a spus duminică preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, Matei Brătianu, citat de Mediafax.
Potrivit liderului sindical vor fi afectaţi mai ales agenţii şi factorii poştali din mediul rural şi oficiantele.
Motivul protestelor este intenţia conducerii companiei de a reduce timpul de lucru a 4.000, până la 6.000 de angajaţi, cu până la patru ore, ceea ce înseamnă o reducere a salariilor între 25 şi 50%.
Liderul sindical contestă şi normarea făcută de conducere prin care au fost diminuate, în mod abuziv, cu 22%, distanţele parcurse de agenţii şi factorii poştali.
Potrivit Mediafax, Matei Brătianu acuză conducerea Poştei de incompetenţă şi de încălcarea prevederilor contractului colectiv de muncă şi afirmă că o va acţiona în judecată.
Zeci de mii de salariaţi
Poşta Română este "cel mai mare operator de profil din România" şi dispune de o reţea teritorială "de peste 5.100 de oficii poştale".
Potrivit siteului oficial, săptămânal, compania distribuie peste 11 milioane de trimiteri poştale.
Din luna iulie 1998, Guvernul României a dispus transformarea R.A. Poşta Română în societate comercială, cu denumirea Compania Naţională "Poşta Română" S.A.
Serviciile poştale în România sunt prestate şi de alte companii, dar Poşta Română este singura instituţie de stat prin care se trimit pensiile.
Potrivit ANCOM, traficul trimiterilor poştale realizat de ceilalţi furnizori - alţii decât CNPR - a crescut în anul 2011 cu aproape o treime faţă de traficul realizat în anul 2010, păstrând în continuare trendul crescător.
În mai 2011, Poşta Română avea circa 34.200 de angajaţi, din care peste 11.000 erau factori poştali.
Raportat la populaţie, numărul de angajaţi ai poştei din România este proporţional cu cel din Spania, de exemplu.
Se remarcă creşterea spectaculoasă cu peste 50% a traficului internaţional procesat de furnizorii privaţi în anul 2011, acest indicator continuând trendul crescător din ultimii cinci ani.
În 2011, distribuţia pieţei poştei de scrisori s-a desfăşurat astfel:
Distribuţia pieţei de colete între furnizorii poştali în anul 2011: