Noi focare de pestă porcină africană
Noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate, în ultimele zile, în judeţele Giurgiu şi Olt.
Articol de Radiojurnal, 26 Noiembrie 2018, 09:13
Noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate, în ultimele zile, în judeţele Giurgiu şi Olt.
Potrivit celor mai recente date ale ANSVSA, boala a fost semnalată în aproape 300 de localităţi din 17 judeţe. În încercarea de a combate epidemia, autorităţile au decis ca în Delta Dunării să înceapă vânătoarea mistreţilor şi şacalilor.
Corespondentul RRA în Tulcea, Luiza Rosetti, ne oferă, în direct, mai multe informaţii.
Reporter: Primele acțiuni de extracție a mistrreților și șacalilor din Deltă vor avea loc mâine. Ele vor fi efectuate pe trei fonduri de vânătoare de către 15 angajați ai Direcției Silvice, care vor fi însoțiți de medici veterinari și de reprezentanți ai Administrației Rezervației și ai Ministerului de Interne.
Următoarele acțiuni vor avea loc joi, pe alte trei fonduri de vânătoare. Autoritățile speră să captureze până la finele anului peste 600 de șacali și de mistreți, iar dacă acțiunile vor avea succes pe cele șase fonduri de vânătoare ele vor fi extinse, anull viitor, pe alte 11 fonduri. Astfel, toate exemplarele de mistreți și de șacali din rezervație vor fi capturate, iar în Deltă va fi diminuat pericolul răspândirii pestei porcine africane.
Realizator: Între timp, mai multe instituţii, printre care DSP, Protecţia Consumatorilor, Jandarmeria şi Poliţia au început o campanie în cadrul căreia sfătuiesc populaţia să nu cumpere animale pentru tăiere fără documente de provenienţă sau care să ateste starea de sănătate a acestora. Corespondentul RRA Adrian Lungu ne spune ce recomandări fac autorităţile din judeţul Sălaj.
Reporter: Nu cumpărați animale de la persoane neautorizate, fără documente de proveniență sau privind sănătatea și ferma unde a crescut animalul, pentru prevenirea apariției unor eventuale cazuri de pestă porcină africană - este îndemnul autorităților sanitare sălăjene, care monitorizează cu atenție circulația animalelor la nivel de județ. Vizat este și comerțul cu carne și alimente specifice sărbătorilor de iarnă, fiind elaborat un plan comun de verificări ale Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică și comisarilor în protecția consumatorilor.
Controale vor fi efectuate atât în târguri, cât și în piețe, dar și în magazinele de profil.