Noi etichete pe produsele alimentare, de mâine
Ingredientele alergene din produsele alimentare trebuie trecute obligatoriu pe etichete, în cazul produselor din magazine, şi în meniuri, la restaurante.
Articol de Radiojurnal, 12 Decembrie 2014, 13:45
De sâmbătă, ingredientele alergene din produsele alimentare trebuie trecute obligatoriu pe etichete, în cazul produselor din magazine, şi în meniuri, la restaurante.
Potrivit redactorului RRA Florentina Varga, amenzile pentru cei care nu respectă noile prevederi sunt între 1.000 şi 10.000 de lei pentru etichetare incorectă şi între 5.000 şi 50.000 de lei pentru practici comerciale incorecte, dacă se constată că informaţiile respective au fost ascunse în mod intenţionat.
În cea de-a doua ipoteză, va fi aplicată şi măsura opririi temporare de la comercializare a produselor, până când se face o etichetare corespunzătoare.
Noile reglementări sunt prevăzute în Regulamentul Uniunii Europene prin care se urmăreşte o mai bună informare a consumatorilor, pentru protejarea sănătăţii şi intereselor acestora.
Din 2016 consumatorii trebuie informaţi, în acelaşi mod, şi despre valoarea nutritivă a alimentelor şi conţinutul de grăsimi, acizi graşi saturaţi, glucide, proteine, zaharuri şi sare.