Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Noi avem un instrument prin care putem primi alerte anonime”

Apel matinal - invitat: președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

”Noi avem un instrument prin care putem primi alerte anonime”
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, în studioul Radio România Actualități. Foto: Arhivă/Radio România Actualități

Articol de Florin Lepădatu, 01 Februarie 2022, 09:51

Apel matinal - invitat: președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -Emisiunea: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican - Şapte companii din domeniul producției de autovehicule și activități conexe sunt investigate de Consiliul Concurenței cu privire la un posibil comportament anticoncurențial pe piața forței de muncă. Consiliul Concurenței a efectuat deja inspecții inopinate la sediile și punctele de lucru ale firmelor investigate, iar documentele ridicate sunt în analiză; de asemenea, pentru că nu a acceptat accesul inspectorilor de concurență la contul de e-mail al administratorului unic al firmei, una dintre companii a fost amendată cu circa 440 de mii de lei. Mai multe aflăm în "Apel Matinal" de la președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Bună dimineața.


Bogdan Chirițoiu: Sărut mâinile.


Realizator: Este vorba despre companii importante?


Bogdan Chirițoiu: Da. Vorbim de Renault şi partenerii lor din România, deci companii foarte importante pentru economia noastră, care angajează mulţi lucrători. Suspiciunile noastre sunt că între aceste companii a existat un acord de, să spunem, să nu-şi fure angajaţi, adică să nu supraliciteze, să nu ofere salarii mai bune sau condiții mai bune pentru a atrage angajaţii de la o companie la alta.


Realizator: Dar de la ce anume a plecat investigaţia?


Bogdan Chiriţoiu: Au fost semnale pe care le-am primit din piaţă, deci alertări pe care... Noi avem un instrument prin care putem primi alerte anonime. Cei care au informaţii privind comportamente incorecte, ilegale ale companiilor cu care au de-a face, nu ştiu, sunt angajaţi, sunt foşti angajaţi sau sunt oameni care, într-un fel sau altul, au informaţii despre comportamentul acelor companii, pot să ne sesizeze, dacă vor, îşi pot face identitatea cunoscută sau dacă nu, au şi posibilitatea să transmită sesizări anonime.


Realizator: Am văzut că aţi aplicat deja o amendă consistentă. Ce riscă aceste companii, dacă veţi constata că au încălcat legea?


Bogdan Chiriţoiu: Deci, amenda a fost /.../ procedurală. În cazul derulării investigaţiei, companiile au obligaţia să răspundă la solicitările noastre de informaţii, să ne perimtă acces la sediul lor, pe bază de mandat judecătoresc - întâmplător, ciudat - dar companiile trebuie să ne pună infomaţiile la dispoziţie. Dacă nu fac asta, ele sunt sancţionate. Dacă pe fond, însă... dacă suspiciunile noastre vor fi confirmate, evident că sancţiunile vor fi mult mai mari, ele pot să ajungă până la 10% din încasările unei companii, din cifra ei de afaceri, deci am vorbi de sume foarte mari. Ca să explic în ce ar... e o încălcare a legii care e mai puţin uzuală sau care nu a ajuns în domeniul public. Ne uităm şi la genul acesta de lucruri, adică a face înţelegeri privind modul cum îţi tratezi angajaţii este şi aceasta tot o înţelegere care încalcă legea, da? Pentru că rezultatul ar fi ca aceşti angajaţi să nu aibă sanşa unor salarii mai bune. Dacă nu există concurenţă şi pe piaţa forţei de muncă, în felul ăsta sunt limitate câştigurile salariale ale angajaţilor şi ăsta e un lucru incorect, ilegal.


Realizator: Și pentru că ați avut amabilitatea de a fi alături de noi în această dimineață, am să vă întreb: ce ați constatat pe piața energiei? Din câte știu, Consiliul Concurenței a inițiat proceduri prin care să poată solicită informații de la companiile din domeniu.


Bogdan Chirițoiu: Energia e un sector economic gigantic și cu repercusiuni în viața oamenilor și în activitatea economică și /.../ suntem foarte atenți la ce se întâmplă în energie şi când am constatat nereguli am aplicat sancțiuni, da? În ultimii ani am dat sancțiuni de peste 10 milioane de euro pe zona de energie. La ce ne uităm acum este să găsim soluții împotriva creșterii /.../ să combată aceste /.../ Ce fel de soluții /.../ Nu este foarte popular, dar trebuie spus, creșterile de prețuri nu sunt în România, sunt în toată Europa și nu sunt rezultatul unei acțiuni ilegale, incorecte a unui agent economic din România sau din Europa. Creșterile astea au... principala lor cauză pe zona de gaze și de electricitate este faptul că Rusia, din varii motive, a hotărât să livreze mai puține gaze decât livrează în mod normal și asta a afectat toată Europa. Ce putem face noi în România este să găsim soluții să-i apărăm... să combatem simptomele, adică nu putem combate cauza, nu avem cum să facem /.../ Pe termen scurt, noi, Europa, nu avem soluție la acest comportament al Rusiei, dar ce putem face este să-i protejăm, să găsim soluții să-i protejăm măcar pe cei care sunt mai vulnerabili atât când vorbim de casnici, cât și de companiile mici sau companiile care consumă foarte multă energie și pentru aceștia s-au luat măsuri. Acum vedem, ele sunt ajustate pe parcurs, deci noi deja suntem la a doua variantă a legii care protejează pe consumatorii vulnerabili în această iarnă și de asemenea trebuie să avem resurse ca să-i protejăm pe consumatorii vulnerabili și pentru asta s-a introdus și o taxare a câștigurilor mari pe care le au unii producători în această perioadă, deci cei care nu folosesc gaze sau cărbune pentru electricitate, da, aceștia au câștiguri mari /.../ prețurile astea mari de pe piață, fără ca costul lor de producție să fi crescut și atunci pe de o parte taxăm acolo unde sunt surse din aceste câștiguri foarte mari, da?, și folosim banii ca să îi sprijinim pe consumatorii vulnerabili. Asta e ce facem pe fond în energie în această perioadă. Restul, desigur, unde se găsesc companii care nu au facturat corect, astea sunt sancționate de Agenția de Energie, se numește ANRE sau de protecția consumatorilor, ANPC. Unde am găsit noi nereguli la zona de branşamente, da? Deci costurile branșamentelor /.../, neaplicarea corectă a legii privind extinderea reţelelor şi /.../. Acolo, bun, am aplicat noi sancţiuni, cum am spus, de peste zece milioane de euro, dar prețurile mari care îi afectează pe consumatori nu sunt rezultatul acestor comportamente incorecte, ci sunt rezultatul unui context la care nu avem, nu putem /.../ dar nu putem combate cauza - creşterea asta mare de preţuri - dar putem găsi soluţii să îi protejăm pe cei care sunt cei mai vulnerabili în faţa creşterii de preţuri.


Realizator: Şi mai am o întrebare. Recent, spuneați că sunt necesare reglementări noi și pentru a se elimina confuzia dintre medicamente și suplimentele alimentare.


Bogdan Chiriţoiu: Noi ce vedem? Vedem că televiziunile sunt pline de reclame la suplimente alimentare, vedem o creștere a consumului pe zona asta şi ce ne este nouă teamă este că nu există... Deci sumele astea mari... Preţurile, din fericire, nu sunt mai mari decât în vestul Europei, da?, sunt similare, sunt mai mici decât în vest şi similare cu alte ţări din estul Europei. Deci nu preţurile ne îngrijorează la partea de suplimente alimentare, dar totuşi e un consum mare, în creștere și totuşi produsele astea îi costă pe oameni mulți bani şi atunci ce am vrea să vedem este să existe şi... să dăm o siguranță că produsele astea chiar sunt benefice pentru ei. Momentan, regulile care există, se asigură că suplimentele alimentare - deci, nu știu... vitamine, produse pe bază de plante nu îți fac rău. E foarte important să nu-i lăsăm pe oameni să-şi facă rău, să se otrăvească cumva, dar nu există nicio reglementare care să ne asigure că ele fac vreun bine, cum există la medicamente. La medicamentele clasice, da, există un sistem prin care medicamentele sunt testate, verificate nu numai să nu fie nocive, dar sunt verificate să aibă şi efecte bune pentru sănătate. Am vrea ca genul ăsta de abordare să existe și pentru aceste produse cvasi-medicamentoase, care sunt suplimentele alimentare. Să fim siguri că atunci când vedem o reclamă la un produs, chiar a verificat cineva că acel produs are beneficii pentru sănătatea oamenilor şi că nu sunt doar bani aruncaţi în vânt.


Realizator: Vă mulţumim pentru toate aceste precizări și pentru prezența la "Apel matinal" la Radio România Actualități.


Bogdan Chiriţoiu: Cu mare plăcere.

MApN a denunţat o nouă dezinformare rusească
România 22 Ianuarie 2025, 22:11

MApN a denunţat o nouă dezinformare rusească

Presa rusă dezinformează cu privire la atacurile executate de propriile forțe în proximitatea granițelor României cu Ucraina.

MApN a denunţat o nouă dezinformare rusească
Marcel Ciolacu a salutat eliberarea marinarului român răpit în Yemen
România 22 Ianuarie 2025, 21:31

Marcel Ciolacu a salutat eliberarea marinarului român răpit în Yemen

Premierul Marcel Ciolacu a salutat eliberarea marinarului român răpit în Yemen și întoarcerea acestuia...

Marcel Ciolacu a salutat eliberarea marinarului român răpit în Yemen
Doar o companie aeriană mai are zboruri de pe aeroportul din Bacău
România 22 Ianuarie 2025, 21:26

Doar o companie aeriană mai are zboruri de pe aeroportul din Bacău

Pe aeroportul din Bacău mai operează, în prezent, doar o companie aeriană, după ce ceilalţi doi operatori şi-au...

Doar o companie aeriană mai are zboruri de pe aeroportul din Bacău
Proiect: Camere video în toate centrele de asistență medico-socială
România 22 Ianuarie 2025, 20:25

Proiect: Camere video în toate centrele de asistență medico-socială

Potrivit documentului, înregistrările ar urma să fie stocate timp de maximum șase luni și vor putea fi accesate exclusiv de...

Proiect: Camere video în toate centrele de asistență medico-socială
Jumătate din populaţia României are probleme de greutate
România 22 Ianuarie 2025, 18:21

Jumătate din populaţia României are probleme de greutate

În următorii 10 ani proporţia va depăşi trei din patru persoane, atrag atenţia medicii.

Jumătate din populaţia României are probleme de greutate
Eurostat: Românii, pe locul doi în UE privind satisfacția legată de veniturile și condițiile de viață
România 22 Ianuarie 2025, 18:00

Eurostat: Românii, pe locul doi în UE privind satisfacția legată de veniturile și condițiile de viață

Această percepţie este influenţată, în general, de situaţia economică, dar şi de alţi factori, cum ar fi vârsta sau nivelul...

Eurostat: Românii, pe locul doi în UE privind satisfacția legată de veniturile și condițiile de viață
Coeficientul de umplere a principalelor lacuri de acumulare a scăzut la aproximativ 60 %
România 22 Ianuarie 2025, 16:38

Coeficientul de umplere a principalelor lacuri de acumulare a scăzut la aproximativ 60 %

Este cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani, anunţă Administraţia Naţională "Apele Române".

Coeficientul de umplere a principalelor lacuri de acumulare a scăzut la aproximativ 60 %
Angajații de la Senat se opun reducerilor de personal
România 22 Ianuarie 2025, 16:29

Angajații de la Senat se opun reducerilor de personal

Sindicatul Şoferilor din Senat și Sindicatul Funcţionarilor Publici Parlamentari susţin că reorganizarea instituţiei este...

Angajații de la Senat se opun reducerilor de personal