Ninsori şi viscol în toată ţara până duminică seara
Multe pârtii din Bucegi sunt închise şi nicio instalaţie pe cablu nu a putut fi pornită. Pe parcursul zilei de duminică se înregistrează ploi și ninsori în vestul şi nord-vestul țării.
Articol de Sorin Solomon, 21 Ianuarie 2012, 11:07
Potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în intervalul 21 ianuarie, ora 10:30 - 22 ianuarie, ora 18:00, în zona montană se vor semnala ninsori.
Astfel, pe parcursul întregii zile de sâmbătă precipitaţiile vor fi prezente în Carpaţii Meridionali şi Orientali, iar la noapte şi duminică, mai ales în Carpaţii Occidentali, vântul va avea intensificări cu viteze de până la 80-90 km/h, viscolind sau spulberând zăpada.
Meteorologii menţionează faptul că vor exista precipitaţii mixte, în cursul după-amiezii de sâmbătă, în Muntenia, Moldova şi Dobrogea, iar în a doua parte a nopţii care urmează şi pe parcursul zilei de duminică, în vestul şi nord-vestul teritoriului.
În aceste regiuni, intensificările vântului vor fi trecătoare, iar temperaturile nocturne exclusiv negative, favorizând producerea de polei sau gheţuş.
Circulaţia rutieră este îngreunată, sâmbătă, pe Drumul Naţional 17, în Pasul Tihuţa, din cauza ceţii, vizibilitatea fiind sub 50 de metri, transmite corespondentul Mediafax.
Vasile Curtean, şeful Districtului Piatra Fântânele din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, a declarat, sâmbătă, că în zonă, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a nins abundent şi s-a depus un strat de zăpadă de 25 de centimetri.
Spre dimineaţă, ninsoarea a încetat şi s-a lăsat ceaţa, extrem de densă.
Pârtii închise în Bucegi
Mii de turişti au urcat la munte cu gândul şi speranţa că în sfârşit a venit iarna cea adevărată şi se poate schia, transmite corespondentul corespondentul România Actualităţi, Simona Uţă.
Ninge de azi dimineaţă cu putere, dar şi cu viscol, aşa că nicio instalaţie pe cablu nu funcţionează la această oră, nici în Sinaia, nici în Buşteni şi nici în Azuga, din cauza vântului care depăşeşte 100 km la oră.
Se poate schia totuşi foarte puţin pentru cei care vor să înfrunte viscolul de afară pe pârtia nouă de la Sinaia, cu plecare de la Cota 1500, iar la Azuga pe Sorica şi Cazacu, numai pe tronsoanele deservite de teleschi.
Nici la Azuga nu a fost pornită telegondola din cauza viscolului.
Sus pe platoul Bucegi este un viscol puternic cu vizibilitate sub 10 metri, iar salvamontiştii au anunţat risc maxim de avalanşă de gradul 5.
Utilaje echipate cu material antiderapant, pregătite să intervină în Capitală
Aproximativ 40 de utilaje echipate cu material antiderapant se află, începând de sâmbătă dimineaţa, în puncte fixe, în toate sectoarele Bucureştiului, şi vor interveni cu prioritate în rampe, pante, poduri, artere principale şi de acces către spitale sau instituţii publice.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Municipiului Bucureşti, având în vedere precipitaţiile din ultimele ore din Capitală, primarul general Sorin Oprescu a dat dispoziţie către toţi operatorii de deszăpezire să fie pregătiţi să intervină, imediat ce condiţiile meteo o vor impune.
În funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice, vor fi scoase în teren şi celelalte utilaje destinate intervenţiei la deszăpezire, se precizează în comunicat.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, s-au aplicat tratamente preventive cu materiale antiderapante astfel încât circulaţia rutieră să se desfăşoare în condiţii normale în Capitală.
Risc crescut de avalanşe
Riscul declanşării avalanşelor în masivul Bucegi şi pe versantul nordic al munţilor Făgăraş se menţine mare, în următoarele două zile, la peste 1.800 de metri, şi însemnat sub această altitudine, din cauza stratului de zăpadă instabil, se arată în Raportul zilnic privind situaţia hidrometeorologică şi a calităţii mediului, publicat pe siteul ministerului mediului şi pădurilor.
Astfel, în intervalul 20 ianuarie, ora 20 - 22 ianuarie, ora 20, precipitaţiile sub formă de ninsoare vor continua, dar vor deveni, în general, slabe din a doua parte perioadei, respectiv sub 5 l/mp (5-8 cm zăpadă) în 24 ore.
Vremea se va răci şi va fi geroasă în zona înaltă, iar riscul declanşării avalanşelor se va menţine mare în zonele înalte, la peste 1.800 metri, şi însemnat sub această altitudine.
În cazul riscului mare, stratul de zăpadă este puţin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de înclinate, iar declanşarea de avalanşe este probabilă chiar şi printr-o slabă supraîncărcare, pe numeroase pante suficient de înclinate.
În anumite situaţii sunt de aşteptat numeroase declanşări spontane de avalanşe medii şi, câteodată, mari.