Nicolae Popa a solicitat ultimul serviciu consular "în 2001"
Nicolae Popa este fostul şef al societăţii care gestiona banii FNI.
Articol de Carmen Gavrilă, 04 Decembrie 2009, 16:16
În urma articolelor de presă referitoare la situaţia cetăţeanului român Nicolae Popa, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că acesta, dat în urmărire în dosarul FNI, nu figurează în evidenţele MAE ca deţinător de paşaport diplomatic sau de serviciu.
Cotidianul "Curentul" a publicat, în ediţia de vineri, un document din 2002 atribuit Ministerului de Interne conform căruia Nicolae Popa, urmărit internaţional, şi-ar fi prelungit în acel an paşaportul la ambasada României la Jakarta.
Conform datelor existente în arhiva Ambasadei României în Indonezia, Nicolae Popa s-a prezentat în ziua de 13.02.2001 la sediul misiunii din Jakarta şi a solicitat prelungirea valabilităţii paşaportului simplu, această dată fiind cu un an înainte de ziua în care a fost emis mandatul de arestare.
Ambasada României la Jakarta a prelungit paşaportul simplu până la data de 16. 07.2004, conform normelor legale în vigoare la acea dată.
Motivul prezentat de cetăţeanul român pentru această prelungire a fost necesitatea de a avea un paşaport simplu valabil pe o perioadă mai mare de 6 luni, astfel încât să poată obţine viză indoneziană.
MAE precizează că în urma verificării arhivei Ambasadei României la Jakarta, Nicolae Popa nu a mai solicitat niciun fel de serviciu consular misiunii României după data de 13.02.2001.
MAE explică faptul că, în condiţiile în care mandatul de arestare a fost emis în ianuarie 2002, la momentul prelungirii paşaportului simplu de către Ambasada României la Jakarta Nicolae Popa în 2001, acesta nu figura cu vreo interdicţie în baza căreia acest serviciu consular să îi fie refuzat.
Întrebat dacă a ştiut pe perioada mandatului său de ambasador din perioada 2002-2006 că Nicolae Popa, urmărit internaţional, se afla în Indonezia, Gheorghe Săvuică, a precizat că nu doreşte să se amestece în aceste aspecte deoarece nu au legătură cu ambasada.
"Este vorba despre o legătură între birourile Interpol. Nu vreau să mă bag într-o asemenea chestiune care nu ţine de misiunea ambasadei", a explicat ambasadorul.
Fostul director Gelsor, Nicolae Popa, a fost arestat, în 2 decembrie, de autorităţile din Jakarta, Indonezia.
El a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas, decizia rămânând definitivă în 2009.
Nicolae Popa, a fost acuzat că în calitate de director general al unei societãţi comerciale a însuşit din depozit 65.359 acţiuni la valoarea de 25.376 lei/acţiune, pe care le-a remis unui intermediar în scopul de a fi vândute la un preţ de 765.000 lei/buc., prejudiciul creat fiind de aproximativ 50 de miliarde lei vechi.
Autorităţile române au demarat procedurile pentru aducerea lui Nicolae Popa în ţară, unde urmează ca acesta să-şi execute pedeapsa.