Nereguli în acordarea concediilor medicale
Peste 1.500 de medici din toată ţara au fost verificaţi odată cu documentele de acordare a concediilor, iar aproape un sfert dintre ei au fost amendaţi şi concediile anulate.
Articol de Adriana Turea, 10 Iunie 2010, 16:10
Fonduri suplimentare în valoare de 900.000 de lei au intrat în bugetul asigurărilor de sănătate în ultimele trei săptămâni, de când se aplică noile reglementări de control al concediilor medicale.
Peste 1.500 de medici din toată ţara au fost verificaţi, o dată cu documentele de acordare a concediilor.
Aproape un sfert dintre ei au fost amendaţi, iar concediile au fost anulate.
Cele mai multe nereguli la acordarea concediilor medicale au fost găsite în judeţul Bistriţa Năsăud.
Cele mai usturătoare amenzi le-au încasat medicii din Timiş.
La Botoşani, medicii care au încălcat legislaţia au fost amendaţi cu 45.000 de lei şi li s-a reziliat convenţia de acordare a concediilor medicale.
Tot în acest judeţ, pentru nouă pacienţi care nu au fost găsiţi la domiciliu, a fost suspendată plata concediului.
În timp ce autorităţile anunţă neregulile întâlnite pe teren, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Rodica Tănăsescu, declară că medicii sunt revoltaţi că nu s-a verificat cât de corect au fost acordate concediile medicale.
“Nu a fost vorba de a fi controlaţi asupra realităţii diagnosticului, asupra realităţii bolii pacientului, pentru că atunci, aş fi înţeles acele controale. Aceste controale s-au făcut numai cu scopul de a amenda drastic, cu amenzi între 25 şi 50 de milioane vechi, de multe ori, mai mari decât toată factura pe care o încasează cabinetul care trebuie să funcţioneze".
Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Rodica Tănăsescu, afirmă că unele lucruri sunt inacceptabile.
"De exemplu, dacă angajatorul a eliberat adeverinţa pentru angajat şi nu a completat-o corect, conform legii, incorectitudinea sau, eu ştiu, neatenţia angajatorului s-a soldat cu amendarea medicului, ceea ce este cu totul şi cu totul inacceptabil”, a spus Rodica Tănăsescu.
În mod normal, medicul ar trebui să trimită pacientul înapoi la angajator, pentru a completa corect declaraţia, dar în acelaşi timp, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei precizează că sunt şi alte nereguli.
“Nici din punct de vedere legal, aceste amenzi nu sunt tocmai ortodoxe, să zicem, pentru că în ordinul ministrului referitor la concediile medicale spune că în termen de 60 de zile vor apare nişte norme metodologice pentru controlul ce se va efectua pentru eliberarea concediilor medicale. Aceste norme nu au apărut şi, totuşi, controale s-au făcut. Şi mai mult, s-au controlat pe aceleaşi criterii şi cu aceleaşi amenzi şi concedii care au fost date înainte de apariţia ordinului cu concediile medicale”, a afirmat Rodica Tănăsescu.
Mai trebuie spus că au fost judeţe din ţară unde neregulile au fost mai puţine.
De exemplu, în Bucureşti, din 53 de medici controlaţi, doar şapte au încălcat legea şi au primit amenzi.
În judeţele Arad, Bacău, Bihor, Cluj, Constanţa, Ilfov şi Teleorman nu a fost acordată nicio amendă în urma verificărilor.