Negocieri între sindicatele din sănătate şi ministere
Sindicatul Sanitas a anunţat grevă de avertisment la începutul săptămânii viitoare şi intrarea în grevă generală pe 28 noiembrie.
Articol de Marilena Frâncu, 19 Noiembrie 2013, 13:54
Sindicaliştii din sănătate se arată deschişi la dialog, dar nu renunţă la revendicările pentru care au anunţat grevă de avertisment la începutul săptămânii viitoare şi intrarea în grevă generală pe 28 noiembrie. 6% din produsul intern brut alocat sistemului medical, salarii mai bune pentru toţi angajaţii şi condiţii mai bune de muncă sunt principalele cereri.
În aceste zile au loc noi întâlniri între reprezentanţii salariaţilor şi autorităţi, iar săptămâna aceasta pare decisivă pentru calendarul protestelor.
Joi este programat să aibă loc un dialog între liderii Sindicatului Sanitas şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Finanţelor şi Muncii.
Între timp, autorităţile caută soluţii, măcar parţiale, la revendicări.
Bugetul Ministerului pentru anul viitor ar urma să includă fonduri suplimentare pentru medicii rezidenţi, anunţa premierul Victor Ponta.
Se vor aloca mai mulţi bani şi pentru decontarea medicamentelor şi serviciilor medicale, după cum relatează Marilena Frâncu.
Bugetul Casei Naţionale va fi mai mare în 2014, cu peste trei miliarde de lei.
Deşi în sumă totală fondul de cheltuieli este mai mic, anul viitor nu se vor mai plăti acele datorii către farmacii pentru medicamentele din programele naţionale acumulate în anii trecuţi, conform termenelor impuse de Directiva pentru combaterea plăţilor întârziate, ceea ce a însemnat anul acesta un efort financiar de 3,5 miliarde de lei.
În paralel, tot anul viitor se vor finaliza alte trei proiecte propuse de autorităţile sanitare, respectiv introducerea pachetului de servicii medicale, implementarea cardului de sănătate şi actualizarea listelor de medicamente compensate cel mai târziu de la 1 februarie.
Preşedintele Casei este de părere că bugetul pe 2014 va permite buna funcţionare a sistemului de asigurări de sănătate, iar cel puţin 7.500 de pacienţi cu afecţiuni oncologice vor primi tratament cu molecule scumpe, adică cele care necesită aprobarea Casei.
Sume suplimentare sunt pervăzute şi pentru programele de diabet, transplant, boli rare, boli cardio-vasculare şi ortopedie.
Despre banii din sănătate şi măsurile preconizate de autorităţi pentru 2014 aflaţi în această seară, de la ora 20:30, în emisiunea "La dispoziţia dumneavoastră".