Negocieri eşuate la Arcelor Mittal Galaţi
În combinatul siderurgic Arcelor Mittal Galaţi a mai avut o nouă rundă de negocieri între administraţie şi sindicate, negocieri care nu s-au finalizat cu nici o înţelegere.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 20 Ianuarie 2015, 16:27
Potrivit lui Vasile Crişan, purtător de cuvânt al Sindicatului Solidaritatea AMG, chiar dacă sindicatul a decis să reducă cererea de majorarea salariilor, de la creşterea de 15%, pe care au cerut-o iniţial, la 12%, administraţia combinatului a fost inflexibilă.
Potrivit sursei citate, următoarea negociere a CCM va avea loc vineri, 23 ianuarie, nu înainte ca sindicatl să-şi consulte membrii, în cadrul unei şedinţe extraordinare, în care aceştia să fie întrebaţi dacă acceptă oferta administraţiei combinatului sau demarează paşii legali pentru deschiderea conflictului de muncă.
Reamintim că pe 13 ianuarie a expirat contractul colectiv de muncă pe 2014, din cadrul combinatului ArcelorMittal Galați, însă administrația combinatului, de comun acord cu sindicaliștii, a decis prelungirea actualului act până la finele lunii, perioadă până la care cele două părți vor continua negocierile pe noul CCM, aplicabil în 2015 pentru cei 6.458 de salariaţi, câţi lucrează în Arcelor Mittal Galaţi.
Sindicatul Siderurgistul AMG a solicitat administraţiei o creştere cu 15% a tuturor salariilor din combinat, aplicabilă de la 1 ianuarie, astfel încât salariul minim din combinat să fie 1.100 de lei (faţă de 975 de lei, cât este acum), precum şi acordarea unor sporuri salariale.
Oferta administraţiei, neacceptată
Printre ele, acordarea unui spor de 50% din salariul de încadrare pentru zilele de sâmbătă muncite şi un spor de 100% pentru zilele de duminică; acordarea unui spor fix, de 100 de lei/lună, pentru salvatori – muncitori special antrenaţi să salveze vieţi în caz de accident; acordarea sporului de consens (5% pentru cei care asigură permanenţa în zilele libere şi sărbătorile legale); acordarea celor patru prime (de naştere, de Ziua Metalurgistului, de Paşti şi de Crăciun) în valoare de câte 250 de lei (acum sunt în valoare de 160 şi, respectiv, 200 de lei) şi acordarea unei prime de vacanţă de 30% din salariul mediu al societăţii, care, pe execuţie, se ridică la 2.200 de lei.
Pe de altă parte, oferta administraţiei combinatului a fost acordarea unei creşteri fixe de salariu, în valoare de 70 de lei, plătibilă în două tranşe, 30 de lei brut, de la 1 ianuarie şi 40 de lei brut, de la 1 iulie, plus acordarea, la finele anului, a unei sume fixe, de 100 de lei, dar doar dacă Arcelor Mittal va înregistra profit.
În privinţa celor cinci prime anuale ale siderurgiştilor, administraţia combinatului a oferit o creştere de la 160 de lei la 200 de lei pentru primele de naştere şi de Ziua Metalurgistului, dar nici o altă modificare la restul primelor anuale (de Paşti, de Crăciun şi de vacanţă) care ar rămâne, astfel, la nivelul anului trecut, de câte 200 de lei.
Totodată, administraţia a mai oferit, pentru muncitori, personal TESA cu studii medii şi maiştri, o primă lunară de 20 de lei brut pentru respectarea regulamentelor privind protecţia muncii, iar pentru cei cu studii superioare, excepţie făcând cei din conducere sau din management, acordarea a 2,5% din media salariul anual al fiecăruia în parte, funcţie de performanţele realizate în 2014. Ambele creşteri ar urma să fie plătite din aprilie 2015.