Navigaţia pe Dunăre, îngreunată din cauza secetei
Traficul fluvial pe Dunăre se desfăşoară cu dificultate în România, din cauza nivelului scăzut al apelor. Probleme se înregistrează şi în Bulgaria, Croaţia, Austria şi Germania.
Articol de Adriana Leu, 04 Decembrie 2011, 10:49
Navigaţia pe Dunăre este îngreunată sau restricţionată în mai multe ţări din cauza secetei prelungite.
În Bulgaria, traficul se desfăşoară cu probleme pe mai multe sectoare ale fluviului, iar în Serbia, în apropierea graniţei cu Ungaria, mai primesc autorizaţie de navigaţie doar ambarcaţiunile cu pescaj redus.
Situaţia este asemănătoare şi în Croaţia, la Vukovar, principalul oraş de pe Dunăre.
Probleme sunt şi în Austria şi în Germania.
În România, traficul pe Dunăre este îngreunat din cauza nivelului scăzut al apelor, dar şi a restricţiilor din sectorul bulgar.
Traficul fluvial ar putea fi restricţionat dacă nivelul apei nu va creşte.
Probleme majore se înregistrează pe sectorul bulgar al fluviului, acolo unde autorităţile nu au efectuat nicio o operaţiune de dragaj, iar din cauza nivelului scăzut nu se mai poate naviga.
Potrivit directorului Agenţiei Fluviale Dunărea de Jos, Florin Uzumtoma, la nivel european nu există directive care să sancţioneze lipsa de intervenţie, ci doar recomandări ale Comisiei Dunării.
"Ele trebuiesc însuşite de statele respective, inclusiv de bulgari, însă dânşii nu au percutat cum trebuie încă, problema este a lor, nu este a noastră", a declarat Florin Uzumtoma.
Din cauza nivelului foarte redus al Dunării, pe sectorul bulgăresc nu se mai pot efectua acum operaţiuni de dragaj.
Autorităţile îşi pus speranţele în precipitaţiile care ar putea să cadă în perioada următoare.
Meteorologii atrag însă atenţia că există posibilitatea ca temperaturile scăzute să nu favorizeze ajungerea apelor în Dunăre.
Directorul Agenţiei fluviale Dunărea de Jos mai spune că problemele nu sunt cauzate doar de secetă şi de lipsa de reacţie a autorităţilor bulgare, ci şi de transportatori.
"50% din problemele care au apărut sunt cauzate de neglijenţă şi de înţelegerea transportatorilor vizavi de cantităţile de marfă pe care încarcă", a adăugat Florin Uzumtoma.
La Centra nucleară de la Cernavodă activitatea se desfăşoară în condiţii normale.
Conducerea unităţii anunţă că, dacă nivelul apelor va continua să scadă, de săptămâna viitoare s-ar putea recurge la oprirea centralei în mod controlat.